Konya Havzası'nda kırmızı alarm!

Türkiye'nin tahıl ambarı Konya için kırmızı alarm verildi! Türkiye'de daha önce hiç karşılaşılmamış olan hidrolojik kuraklık Konya Havzası'nda baş gösterdi. Orman ve Su İşleri Bakanlığı havzada ekilecek tarım ürünlerinden, sulama biçimlerine kadar geniş önlemler alındığını açıkladı.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Konya Havzası'nın yer altı ve yer üstü kaynaklarının kuruduğunu açıkladı.

Bakanlık, havzanın uluslararası üç kuraklık tipinde olan en tehlikelisi olan hidrolojik kuraklığın etkisinde olduğunu resmi olarak duyurdu.

2013 yılından bu yana yaz kış yağış almayan bölgenin yer üstü ve yer altı sularının tükenmesi anlamına gelen bu tehlike için önlemler alınmaya başlandı.

Türkiye'nin tarım ambarı olan havzada alınacak önlemlerin başında sulamada yapılacak kısıtlamalar geliyor.

Buna göre sadece meyve bahçelerine su verilecek.

Tarlalara ikinci bir ürün ekilmeyecek. Az su tüketen bitkilerin ekilmesi gibi önlemler de bakanlıkça uygulamaya konacak.

Konuyu Ulusal Kanal'a değerlendiren Konya Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Celil Çalış, havzadaki kuraklığın göcüklere de neden olduğunu söyledi.

Havzanın 4,5 milyar metre küp suya sahip olduğunu belirten Çalış, suyun tamamının tükendiğini vurguladı.

Bölgenin önemli bir tarım alanı olduğunu belirten Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı, çiftçinin de zor durumda olduğunu dile getirdi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı yaptığı açıklamada en ciddi kuraklık türlerinden olan hidrolojik kuraklığın henüz Konya Kapalı Havzası dışında başka bölgede görülmediğini belirtti.

ulusalkanal.com.tr

# kırmızı alarm # Tarım # orman ve su işleri bakanlığı # kuraklık # sulama # kurudu