Trump'tan flaş açıklama: O anlaşma geri çekilecek

ABD Başkanı Trump, Rusya ile imzalanan "Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması"ndan çekileceklerini açıkladı. Trump'ın bu hamlesine tepki gösteren Rusya'dan "Çok tehlikeli bir adım" açıklaması geldi. Anlaşma, 1987'de Washington'da imzalanmıştı. Eski Genelkurmay İstihbarat Başkanı Emekli Korgeneral İsmail Hakkı Pekin'de anlaşmanın bozulmasını "Büyük bir tehlike" olarak yorumladı.

ABD Başkanı Donald Trump, kritik bir açıklama yaptı. Rusya ile imzalanan "Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması"ndan çekileceğini duyurdu.

Rusya'nın anlaşmayı ihlal ettiğini savunan Trump "Önceki Başkan Obama'nın neden bu anlaşmadan çekilmediğini bilemiyorum" dedi.

ABD'nin izin vermediği silahları yapmasına müsaade etmeyeceklerini belirten Trump "Biz saygı gösterdik ancak Rusya göstermedi. Bu nedenle anlaşmayı feshedeceğiz" ifadesini kullandı.

Trump, Rusya ve Çin'in yeni bir anlaşmayla gelmediği takdirde ABD'nin kendi silahını üreteceğini de sözlerine ekledi.

Rusya'dan Trump'ın açıklamasına yanıt gecikmedi. Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, Trump'ın çıkışını "Çok tehlikeli bir adım" olarak değerlendirdi. Ryabkov "ABD'nin Rusya'yı stratejik istikrar konusunda taviz vermeye ikna etmek için çalıştığını" söyledi.

Rusya'nın anlaşmayı ihlal ettiğine dair suçlamalar ise temelsiz bulundu. Suçlamalar, ABD'nin kendi ihlallerini örtbas etmek olarak değerlendirildi.

ABD'nin anlaşmalardan tek taraflı olarak çekilmesi halinde Rusya'nın askeri seçenekler de dahil önlem alacağı vurgulandı.

"Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması" 1987'de Washington'da imzalanmıştı. Anlaşma, Rusya ve ABD'nin menzili 300-3400 mil olan karadan atılan güdümlü füzesi almasını, üretmesini ya da test etmesini yasaklıyor.

Eski Genelkurmay İstihbarat Başkanı Emekli Korgeneral İsmail Hakkı Pekin'de önemli uyarılar da bulundu.

ulusal.com.tr

# abd # rusya