Ruhani: “kırmızı çizgimizdir“

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, yaptırım tehditlerine rağmen ülkesinin uranyum zenginleştirme programından vazgeçmeyeceğini açıkladı.

Ruhani: “kırmızı çizgimizdir“

İran’ın ISNA ajansının bildirdiğine göre, Ruhani İran Meclisi'nde nükleer müzakerelerle ilgili bilgi verdi. Ruhani, “Müzakere ortaklarımıza, hiçbir tehdide boyun eğmeyeceğimizi söyledik. Ne yaptırım, ne aşağılama, ne de ayrımcılık tehditlerine boyun eğeriz. İslam Cumhuriyeti, herhangi bir hükümetin tehditleri karşısında boyun eğmiyor ve eğmeyecek de” dedi.

Ruhani’nin bu açıklaması, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi daimi üyeleri ve Almanya’nın oluşturduğu 5+1 Grubu ile İran arasında Cenevre’de yapılan müzakerelerin ardından geldi. Müzakerelerde İran nükleer programı konusunda anlaşmaya ulaşılacağı umudu doğduğu bildirilmişti. Ruhani, “Bizim, aşamayacağımız kırmızı çizgimiz var. Uluslararası hukuk çerçevesinde kendi topraklarımızda uranyum zenginleştirme hakkı dahil ulusal çıkarlarımız bu çizginin içinde. Umarım 5+1 grubu İran'ın sunduğu bu tarihi fırsatı kaçırmaz” diye konuştu. Neler önerildi? İran ve 5+1 Grubu arasındaki müzakereler, önceki gün hiçbir anlaşma imzalanmadan sona ermişti. Katılımcılar olumlu açıklamalar yaparken, taraflar, 20 Kasım’da yapılacak yeni tur müzakerelerde anlaşma imzalanabilmesini olanaklı görüyor. 5+1 Grubu müzakelerde İran'dan yüzde 20 oranında zenginleştirilmiş uranyumunu Uluslar arası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) gözetiminde üçüncü bir ülkeye nakletmesini; Fordo'daki nükleer faaliyeti durdurmasını ve askeri amaçlı çalışmalar konusunda şeffaf olunmasını istedi. Tahran askeri çalışmaları tümden reddediyor.

5+1 Grubu, karşılık olarak İran'ın değerli madenleri ve petrokimya ürünleri üzerindeki yaptırımların aşamalı olarak kaldırılması, Tahran Araştırma Reaktörü'ne yakıt sağlanması, tıbbi izotop üretimi yapan hafif su araştırma reaktörü konusunda işbirliği yapılması ve kanser hastaları için gerekli materyalin sağlanması önerilerinde bulundu. Fransa engelledi Öte yandan önceki gün sona eren müzakereler turunda anlaşmaya varılmasını Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius'un engellediği iddia edildi. Fabius, cumartesi sabahı, İran'ın sunduğu öneriler metninde “ileri adımlar bulunmasına rağmen” kesinliğe kavuşmamış bazı noktalar bulunduğunu belirtti ve Batılı temsilcileri İran'ın oyununa gelmemeye çağırdı. Fabius müzakerelerin kapanmasından sonra da şu açıklamayı yaptı: “Fransa, başından beri İran'ın nükleer programına ilişkin bir anlaşmaya varılmasını istiyor. Cenevre görüşmeleri ilerlememizi sağladı ama bir sonuca varamadık. Çünkü hâlâ üzerinde durulacak bazı konular var.”Hamaney uyardı İran Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney, Fransa'nın tutumunu “İran'a düşmanlık” olarak değerlendirdi. Ayetullah Hamaney, twitter mesajında şöyle yazdı: “Fransız yetkililer, son yıllarda İran milletine karşı açıkça düşmanlık yaptı. Bu düşüncesizce ve saçma bir tavırdır.” Ayetullah Hamaney, ayrıca Fransa'yı “tarafsız bir güç” olmaktan “düşman” bir güç olmaya dönüşmemesi yolunda uyardı.

# fransa # hasan Ruhani # kırmızı çizgi # uranyum