Yavuz Çelik yanıtladı: Zorunlu deprem sigortası neden önemli?

Deprem tehlikesinin yüksek olduğu Doğu Anadolu Bölgesi sigortalılık oranının en düşük olduğu ikinci bölge. Doğal Afet Sigortaları Kurumu verilerine göre, Elazığ’da 123 bin 310 konutun 42 bin 955’sinin sigortası bulunuyor. Peki deprem sigortası neden önemli? Uyarıları haberimizde izleyelim.

Yavuz Çelik yanıtladı: Zorunlu deprem sigortası neden önemli?

Elazığ’da meydana gelen depremden sonra zorunlu deprem sigortası yeniden gündeme geldi.

Elazığ Sivrice merkezli 6,8 şiddetinde depremde AFAD’ın son verilerine göre Elazığ, Malatya, Diyarbakır, Adıyaman ve Kahramanmaraş’ta incelenen 13 bin 346 binadan 378’i yıkıldı. 3 bin 249’u ise ağır hasar aldı.

Elazığ’da 123 bin 310 konut bulunuyor. Doğal Afet Sigortaları Kurumu verilerine göre bu konutların 42 bin 955’sinin sigortası var. Zorunlu deprem sigortası yaptırmayanlara artık devlet yardımı sunulmuyor. Depremzedelere sunulan 41 bin liralık yardım ise uzmanlarca bir istisna olarak değerlendiriliyor.

Sigortanın depremden önce yapılması gerekiyor. DASK kapsamında özel şirketler bu sigortanın yapılmasında aracılık ediyor. Sigorta, konut içindeki eşyaları kapsamıyor. Doğalgaz, elektrik aboneliği gibi abonelikler yapılmadan önce de sigortanın yapılması gerekiyor.

Sigortaya vatandaşların her yıl prim yani ödeme yapması gerekiyor. Eğer depremde yıkım gerçekleşirse metrekare başına 1134 lira teminat veriliyor. Konutlar içi toplamda 215 bin liraya kadar teminat alınabiliyor.

HABER:BUSE GENÇTÜRK/KAMERA: UĞUR PİDECİ

ulusal.com.tr

# deprem # Elazığ