Sur esnafı eski günlerine dönmek istiyor

Diyarbakır'ın Sur ilçesindeki operasyonun tamamlanmasının ardından sokağa çıkma yasağının kaldırıldığı Hazreti Süleyman Caddesi'ndeki esnaf, eski günlerin özlemini duyuyor.

Sur esnafı eski günlerine dönmek istiyor

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde terör örgütü PKK'ya yönelik operasyonun tamamlanmasının ardından sokağa çıkma yasağının kaldırıldığı Hazreti Süleyman Caddesi'ndeki esnaf, eski günlerinin özlemini duyuyor.

İlçede kamu düzeninin sağlanması, PKK'lı teröristlerin kurdukları barikatların kaldırılması, kazdıkları çukurların kapatılması ve bombalı düzeneklerin imhası amacıyla yapılan operasyonun ardından Cevatpaşa Mahallesi ve Gazi Caddesi ile Dabanoğlu Mahallesi'ndeki Marangoz, Miras, Süleyman Nazif ve Varol sokaklarda sokağa çıkma yasağının kalkmasıyla esnaf da aylar sonra iş yerlerini açtı.

Hazreti Süleyman Caddesi'nde de uzun süre kapalı kalan iş yerlerini yeniden açan esnaf, satış yapmaya başladı.

"Sokağa çıkma yasağı kalkınca çok mutlu olduk"

Caddede 33 yıldır kahvaltı salonu işleten Nihat Kuş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bir daha böyle bir durumun yaşanmamasını temenni ettiklerini söyledi.

Kuş, sokağa çıkma yasağı nedeniyle iş yapamadığını, bu süre zarfında kendi imalatı olan sucuk ve kavurmaları aracıyla pazarladığını anlattı, yasağın kalkmasıyla tekrar işbaşı yapmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirtti.

İş yerinde 5 kişi çalıştığını ifade eden Kuş, şöyle konuştu:

"Sokağa çıkma yasağı kalkınca çok mutlu olduk. Bu mutluluğumuzu eşimizle dostumuzla da paylaştık. İlçede güven ortamı olunca inşallah 7 Haziran öncesine döneceğiz. Oturup ağlamak yerine işimizin başında devam ediyoruz. Artık insanlarımız ölmesin. Bir an önce barış ve huzur gelsin. Biz Sur'da doğduk, Sur'da yaşadık, temennimiz Sur'da ölmek."

"Bu caddeden şimdi günde 10 ya da 15 kişi geçiyor"

Caddede büfe işleten 13 yıllık esnaf Hakkı Cinaklı da iş yerlerini açamadıkları için maddi ve manevi büyük zorluk yaşadıklarını aktardı. Devletten bölgeye destek vermesini beklediklerini ifade eden Cinaklı, şunları söyledi:

"Çözüm Süreci'nde Diyarbakır halkı birbiriyle kaynaşmıştı, bir güzellik ve mutluluk vardı. İnşallah o mutluluğu tekrar yakalarız. Dükkanımız kapalı olduğu sürede devletten 3 bin lira destek aldık ancak bu miktar küçük esnafı motive etmedi. Eskiden yüzlerce kişinin geçtiği bu caddeden şimdi günde 10 ya da 15 kişi geçiyor. Buranın eski günlerine kavuşması lazım."

"Barış ve kardeşlik içinde yaşamak istiyoruz"

Otopark işletmecisi Orhan Bildik ise terör saldırıları nedeniyle büyük trajedi yaşadıklarını belirterek, ilçede yaşayan vatandaş ve esnafın mağdur olduğunu söyledi. Bildik, şöyle konuştu:

"Daha önce buraya her taraftan gelen insanlar vardı. 100 günü aşkın bir süre iş yerimiz kapalı kaldı ancak ondan önce de işler durmuştu. Biz burada kavga istemiyoruz, barış ve kardeşlik içinde yaşamak istiyoruz. Herkesin bu bölgeye destek çıkması lazım. Olaylardan önce burası panayır alanı gibiydi. Buraya gelen turistlere elimizden geldiğince yardımcı oluyorduk ancak şimdi işler durma noktasına geldi."

(AA)

# diyarbakır # esnaf # sokağa çıkma yasağı # Sur