İşte ilk 20 maddesi kabul edilen İç Güvenlik Yasası'nın detayları

İç güvenlik paketinin ilk 20 maddesi Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi. Polise arama, gözaltı yetkisi veren düzenleme ile hakim kararı olmadan dinleme yetkisi veren düzenleme genel kuruldan geçti.

İşte ilk 20 maddesi kabul edilen İç Güvenlik Yasası'nın detayları

Meclis'te kavgalara neden olan iç güvenlik paketinin birinci bölümü kabul edildi. 20 maddelik bölümde, polisin arama ve gözaltı yetkisinin genişletilmesinden hakim kararı olmadan dinleme yapabilmesine kadar önemli düzenlemeler bulunuyor.

Kabul edilen düzenlemelere göre; polis üst ve eşya aramasını mülki amirin görevlendireceği kolluk amirinin emriyle yapabilecek. Sakıncalı görülen hallerde yazılı emir beklenmeden arama işlemi gerçekleştirilecek.

Polis başkalarının can güvenliğini tehlikeye düşürenleri eylemin veya durumun niteliğine göre; koruma altına alacak, uzaklaştıracak ya da yakalayacak ve gerekli kanuni işlemleri yapacak.

Müşteki, mağdur veya tanık ifadeleri, talepleri hâlinde ikamet ettikleri yerlerde veya işyerlerinde de polis tarafından alınabilecek. Polis, gerekli gördüğü eylem durumlarında silah kullanmaya yetkili olacak.

Hakim kararı olmadan Emniyet Genel Müdürü veya İstihbarat Dairesi Başkanının yazılı emriyle, dinleme yapılabilecek. Eylemlerde yüzünü tamamen ya da kısmen kapatanlar iki yıl altı aydan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacak.

Polis, kırk sekiz saate kadar gözaltı işlemi uygulayabilecek.

ulusalkanal.com.tr

# işte # detayları