Şi Cinping Avrupa turunda

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in Avrupa turu devam ediyor. İtalya'da 22 milyar Avro tutarında çeşitli anlaşmalara imza atıldı. Şi Monako'ya geçerek burada Prens II. Albert ile görüştü. Ardından Fransa'nın güneyindeki Nice şehrine geçti. Şi ile Macron'un resmi görüşmeleri ise bugün başladı. Şi yarın da Macron, Merkel ve Juncker ile birlikte Çin-AB ilişkilerini masaya yatıracak

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in Avrupa Gezisi devam ediyor.

İtalya'da tarihi anlaşmalara imza atan Çin heyeti Monako'nun ardından Fransa'ya geçti.

Şi, Monako'da Prens II. Albert ile bir araya geldi.

Monako'da iki ülke heyetleri özellikle telekomüniskasyon altyapı hizmetleri hakkında görüşmeler yürüttü.

Şi Cinping başkanlığındaki heyet Fransa'da da bir dizi önemli temasta bulundu.

Fransa'ya 24 Mart akşamı gelen Şi ve eşi Peng Liyuan, Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian ve bir şeref kıtası tarafından karşılandı.

Fransa'nın Beaulieu-sur-mer kasabasının dışında akşam yemeği yemek üzere bir araya gelen Şi ve Macron'a eşleri de katıldı.

Temaslar kapsamında Fransa ile Çin arasında başta ekonomi ağırlıklı olmak üzere birçok anlaşmaya imza atılması bekleniyor.

Bütün Avrasya coğrafyasını kapsayan Kuşak ve Yol Girişimi'ne Avrupa ülkelerini de dâhil etme kararlılığındaki Çin, İtalya ile 22 milyar Avro tutarında çeşitli anlaşmalara imza attı.

Ayrıca Cenova limanı, Yunan Trieste limanından sonra ikinci Deniz İpek Yolu Port limanı ilan edildi.

Başta ABD olmak üzere bazı Avrupa ülkeleri Çin'in Avrupa'da büyük projelerle ekonomide söz sahibi olmasından korkuyor.

Almanya, İtalya'nın Çin'in modern İpek Yolu projesine imza atmasını eleştirmişti.

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas konuyla ilgili bir açılama yaptı. Maas, "Çin, Rusya ve ABD gibi devlerin bulunduğu bir dünyada, yalnızca AB olarak birleşirsek hayatta kalabiliriz" ifadelerini kullandı.

Şi Cinping Fransa ziyareti sonrası Almanya Başbakanı Angela Merkel ve AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ile AB-Çin ilişkilerini ele almak için 4'lü zirveye katılacak.

# çin # fransa # avrupa # Macron # italya # Merkel # Şi Cinping # monako