F-35'lerde ilk teslimat yarın

Ankara-Washington hattında son günlerin sıcak başlıklarından biri F-35 konusu. Amerika, savaş uçaklarından ikisini yarın teslim edecek. Ancak uçaklar Türkiye'ye 2019 sonunda getirilecek. Gerekçe uçuş eğitimleri. Pentagon bu eğitimlerin yakında başlayacağını duyurdu. Türkiye'den de "Yarın F-35'in ilk teslimi yapılacak" açıklaması geldi.

Amerika F-35'lerin yarın Türkiye'ye teslim edileceğini duyurdu ancak uçaklar 2019'un sonuna kadar ABD'de kalacak.

F-35 açıklaması Amerikan Savunma Bakanlığı'ndan yapıldı. Pentagon sözcüsü Mike Andrews, iki uçağın perşembe günü Teksas'ta düzenlecek bir törenle Türkiye'ye teslim edileceğini söyledi.

Sözcü, "Türk F-35 pilotları ve bakım görevlileri, Luke Hava Kuvvetleri Üssü'ne ulaştı ve yakında uçuş eğitimlerine başlayacaklar" dedi.

Savunma Bakanlığı sözcüsü, "Türkiye, NATO'nun en önemli müttefiklerinden ve 2002'den bu yana F-35 programının uluslararası katılımcılarından biridir." ifadesini kullandı.

Türkiye'den de konuyla ilgili peş peşe açıklamalar geldi. Hükümet sözcüsü ve Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, "F-35 projesi kapsamında Türkiye için üretilen uçaklarla ilgili gerekli bağlantılar yapılmıştır." dedi.

ABD yönetimi, daha önce alınan karar uyarınca ilk F-35'i yarın düzenlenecek törenle Türkiye'ye teslim edecek. Ancak bu uçaklar, 2019 yılı sonuna kadar Amerika'da kalacak. Gerekçe "Türk pilotların eğitimi..." F-35'lerin Türkiye'ye gönderilip gönderilmeyeceği ise 2019'da netlik kazanacak.

ulusal.com.tr

# tsk # F-35