Macron ve Merkel'den Doğu Akdeniz açıklaması

Türkiye yalnızca Karadeniz'de değil, gerginliğin sürdüğü Doğu Akdeniz'de de kararlı mesajlar vermeye devam ediyor. Milli Savunma Bakanlığı Atina ile gerginliğe neden olan Oruç Reis gemisine fırkateyn ve korvetlerin refakat ve koruma görevine devam ettiğini duyurdu. Bölgede Türkiye karşıtı bir politika izleyen Avrupa Birliği'nin gündemi ise Merkel-Macron zirvesiydi.

Macron ve Merkel'den Doğu Akdeniz açıklaması

Oruç Reis gemisi Doğu Akdeniz'de çalışmalarına devam ediyor. Avrupa Birliği ise birliğin bölgede aktör olmasını tartışıyor.

Karadeniz ve Doğu Akdeniz'de sondaj çalışmaları devam ederken Milli Savunma Bakanlığı'ndan yeni bir paylaşım yapıldı. Paylaşımda fırkateyn ve korvetlerin Doğu Akdeniz’de araştırma yapan Oruç Reis gemisine kararlılıkla refakat ve koruma görevlerine devam ettiği belirtildi.

Doğu Akdeniz diplomasisi de saha kadar hareketli. Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron(Emmanuel Makron) arasında görüşme gerçekleşti.

Merkel ve Macron Doğu Akdeniz konulu görüşmenin ardından Fransa’nın güneyindeki Bregançon Kalesi’nde ortak basın toplantısı düzenledi.

Merkel, açıklamasında Akdeniz’in doğusundaki durumun çok önemli olduğunu ifade etti. "Bizim orada gerginliğe değil istikrara ihtiyacımız var. Orada kritik bir durum var." değerlendirmesinde bulundu.

Merkel ayrıca Avrupa Birliği’nin jeopolitik bir aktör olarak ortaya çıkması gerektiği üzerine konuştuklarını kaydetti. Türkiye ile Yunanistan arasında diyaloğun oluşması için çaba sarf ettiklerini anlattı.

Macron ise AB üyesi Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile dayanışma içinde olduklarını yineledi.

Zirve dışında Avrupa Birliği Konseyi’nin 19 Ağustos’ta yapılan video konferansın ardından yaptığı açıklama da tartışılıyor. Dışişleri Bakanlığı Sözcü Hami Aksoy “Avrupa Birliği, Doğu Akdeniz’de barış, refah ve istikrarı hedefleyen sürecin bir parçası olmak istiyorsa, objektif ve dürüst olmalıdır” uyarısında bulundu.

Sözcü Aksoy, itidal çağrılarının AB’nin çıkarlarına zarar veren, gerginliği tırmandıran Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimine yapılması gerektiğini de vurguladı.

ulusalcom.tr

# almanya # fransa # doğu akdeniz # ab # angela merkel # Emanuel Macron