Tarihi günde tarihi anlaşmalar: Türkiye ile Azerbaycan arasında anlaşmalar imzalandı

Göz dolduran tarihi Zafer Geçidi Töreni'nin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Gençlik Sarayı'na geçti. İkili buradaki resmi törenin ardından baş başa görüşme yaptı. Görüşmenin ardından kameralar karşısına geçildi. İki lider, Türkiye-Azerbaycan işbirliği anlaşmalarını kameralar önünde imzaladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında, Rusya ile yapılan ittifaka vurgu yaptı. "Ermenistan halkına kapımızı kapmıyoruz, derdimiz yönetimle" dedi. Batı Asya ittifakına vurgu yaptı. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev de "Türkiye-Azerbaycan birliği sarsılmazdır" ifadelerini kullandı.

Tarihi günde tarihi anlaşmalar: Türkiye ile Azerbaycan arasında anlaşmalar imzalandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Bakü'de zafer kutlamalarının ardından iki ülke arasında yapılan anlaşmaları imzaladı. İki lider anlaşmaların imzalanmasından ardından kameraların karşısına geçti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkan satır başları şu şekilde:

- Bu işin liderliğini yapan kardeşime, onun şahsında tüm Azeri Türk kardeşlerime mübarek olmasını şahsım, milletim adına diliyorum. Tekrar tebrik ediyorum. 44 günlük savaş sonunda ortaya çıkan netice Azerbaycanlı kardeşlerimizi nasıl sevindirdiyse, Türkiye'deki kardeşlerini de aynı şekilde sevindirmiştir.

- Karabağ Zaferi'nde Putin'in yaklaşımlarını bir kenara koyamam, onun olumlu yaklaşımları da süreci olumlu istikamette götürmeye yardımcı oldu.

- Bizim Ermenistan halkına bir kinimiz yok. Sıkıntı Ermenistan'ın yönetimiyledir. Benim ülkemde 100 bini aşkın Ermeni vatandaşım var.

- Olumlu adım atıldığı takdirde kapalı olan kapılarımızı açarız. 'Kapılarımızı Ermenistan'a kapatalım' diye bir derdimiz yok.

- (Fransa'nın Karabağ kararı hakkında) Macron, sen böyle bir şeyi getirip meclisinden geçirmeye çalışıyorsun. Bunu Paşinyan bile kabul etmiyor. Demek ki siyaseti öğrenememiş.

- (Karabağ) Azerbaycan yönetimi inanıyorum ki orayı da hiç gecikmeden, 3-5 yıl içerisinde çok daha farklı bir hale getirecektir.

- Şuşa şehrine Türk şirketler yol yapacak. Şuşa şehrine yeni inşa edilen yolu, Türk şirketleri inşa ettikten sonra inşallah değerli kardeşimle oraya gideceğiz.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev toplantıda şunları söyledi:

- Bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Türkiye’si, dünyaya bağımsızlık, mertlik ve cesaret örneğidir.

- Vatan muharebesinde Türk savunma sanayisinin ürünü meşhur Bayraktar, büyük değişikliğe sebep oldu. Zaferimizde müstesna rol oynadı.

- Ermenistan yönetimi asılsız iddialarından vazgeçerse, onlar da bölgede kurulacak çeşitli iş birliği platformlarında yer alabilir. Biz iş birliğine hazırız. Yeni bir iş birliği formatı teşkil ederek, gelecekte savaş riskini sıfıra indirebiliriz.

# türkiye # erdoğan # Azerbaycan # aliyev # Karabağ # türk # fransa