Dışişleri'nden ilk tepki geldi

Papa Francesco'nın "soykırım" çıkışı ile ilgili Dışişleri Bakanlığı'ndan yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada; "Papa'nın sözleri Türkiye ve Türk milleti açısından yok hükmündedir" denildi.

Dışişleri'nden ilk tepki geldi

Katolik aleminin ruhani lideri Papa Francesco'nun soykırım açıklamasına Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamayla tepki gösterildi.

Bakanlık açıklamasında, Papa'nın ifadelerinin tarihi ve hukuki gerçeklerle bağdaşmadığı belirtildi.

İddiaların yargıya dayanmadığı, iftiradan ibaret olduğu belirtildi, "Papa Ermenilerin etkisi altında kaldı" denildi.

"Papa Franciscus'un konuşmasında Bosna ve Ruanda'da uluslararası yetkili mahkemelerce soykırım oldukları saptanmış acı olaylar 'toplu kıyım' olarak zikredilirken, hakkında hiçbir mahkeme kararı olmayan 1915 olaylarına soykırım denmesi manidardır. Bu çelişkinin adalet ve vicdan kavramlarıyla izah edilmesi mümkün değildir. Papanın ifadelerinden, gelecek nesillere dostluk ve barış miras bırakmak yerine tarihten husumet çıkarmakta inat eden Ermeni anlatısının etkisi altında kaldığını görüyor ve bu tutumu reddediyoruz."

Papalık makamının, tarihi olaylar hakkında dini ayrımcılık yapmak yeri olmadığı vurgulanan açıklamada "sözler yok hükmünde" denildi.

"Her açıdan tartışmalı, önyargılara dayalı, tarihi tahrif eden ve Birinci Dünya Savaşı koşullarında Anadolu'da yaşanan acıları tek bir dinin mensuplarına indirgeyerek takdim eden ifadeler Türkiye ve Türk milleti için yok hükmündedir."

Papa'nın sözleri nedeniyle Vatikan'ın Ankara Büyükelçisi Antonio Lucibello'yu Bakanlığa çağıran Dışişleri müsteşarlığı, Vatikan Büyükelçisi Mehmet Paçacı'yı da Türkiye'ye çağırdı. Büyükelçi yurda dönüşünde soruları yanıtsız bıraktı.

Papa Francesco'nun Ermeni soykırım iddialarına yönelik ifadelerinin ardından Türkiye'ye çağrılan Türkiye'nin Vatikan Büyükelçisi Mehmet Paçacı yurda döndü.

Gece saatlerinde tarifeli uçakla Roma'dan İstanbul'a gelen Büyükelçi Paçacı, Atatürk Havalimanı VIP Salonu'na geçti.

Gazetecilere açıklama yapmayan Büyükelçi gece yarısı başka bir uçakla Ankara'ya gitti.

ulusalkanal.com.tr

# ilk tepki # dışişleri bakanlığı # papa # ermeni olayları