İşçi Partisi'nin önerisi AAPSO'da konuşuldu

Afrika-Asya Halkları Dayanışma Örgütü (AAPSO) 9. kongresini Sri Lanka’da topladı. Kongreye Türkiye’yi temsilen İşçi Partisi katıldı. İşçi Partisi Uluslararası İlişkiler Bürosu Başkanı Yunus Soner yaptığı konuşmada, emperyalist saldırıya karşı partisinin Batı Asya Birliği projesini anlattı. Soner’in önerisi Iraklı katılımcılar başta olmak üzere büyük ilgi gördü.

İşçi Partisi'nin önerisi AAPSO'da konuşuldu

Afrika-Asya Halkları Dayanışma Örgütü (AAPSO) 9. kongresini Sri Lanka’da topladı. Kongreye Türkiye’yi temsilen İşçi Partisi katıldı. İşçi Partisi Uluslararası İlişkiler Bürosu Başkanı Yunus Soner yaptığı konuşmada, emperyalist saldırıya karşı partisinin Batı Asya Birliği projesini anlattı. Soner’in önerisi Iraklı katılımcılar başta olmak üzere büyük ilgi gördü.

İlk kez 1957 yılında Mısır’ın başkenti Kahire’de toplanan AAPSO’nun 9. kongresi Sri Lanka’nın en büyük şehri Kolombo’da toplandı. AAPSO “üç dünya teorisi” çerçevesinde oluşturulan bir birlik. Bu yıl ki toplantıya 21 ülke davet edildi. İşçi Partisi’nin katılımıyla Türkiye ilk kez AAPSO’da temsil edildi. İP Uluslararası İlişkiler Bürosu Başkanı Yunus Soner konuşmasında, milletin kavramının emperyalizme karşı direniş noktasını oluşturduğunu söyledi. Soner, karşı atak için ise bölge ülkelerinin birleşmesi gerektiğini ve İşçi Partisi’nin Batı Asya Birliği önerisini AAPSO katılımcılarına anlattı.

Kongrede Türkiye adına konuşan İP Uluslararası İlişkiler Bürosu Başkanı Yunus Soner, “Emperyalizmin hedefinde bugün milletler vardır ve görüldüğü üzere emperyalizm milletleri bölüp mezhepsel ve etnik ayrılıkları ön plana çıkartmaya çalışmaktadır. Bunu hem Irak, hem Suriye, hem de Türkiye'de görüyoruz” dedi.

‘PKK IŞİD’e karşı ABD’nin kucağında’

Soner konuşmasına Kobani’de yaşanan gelişmelere de değinerek, “Suriye hükümetine açık işbirliğine girmeyen PYD ve Türkiye'yi bölmeye çalışan PKK, IŞİD'e karşı Amerika'nın kucağına düşmüştür. Bu direniş tarzı, etnik temelli mücadelenin çıkmaz sokak olduğu Kobani’de göstermiştir. Kobani’de etnik milliyetçilik ve emperyalizm yenilmiştir” şeklinde konuştu. Soner konuşmasında millet kavramının önemine değinerek devam etti. Millet kavramının emperyalizme karşı direniş noktasını oluşturduğunu söyleyerek, alt kimlik kavramını eleştirdi.

Batı Asya Birliği’ne AAPSO’dan övgü

Soner’in konuşmasındaki en dikkat çeken bölüm ise İşçi Partisi’nin Batı Asya Birliği projesi oldu. Emperyalizmin tehditlerine karşı atak için bölgesel işbirliğinin önemini anlatan Soner, AAPSO katılımcılarına Batı Asya Birliği projesini anlattı. Soner’in önerileri katılımcılardan yoğun alkış aldı.

Soneri’in konuşmasının ardından AAPSO Genel Sekreteri Nouri Abdel Razzak Hussein yorumcu olarak söz aldı. Hussein, Soner'in konuşmasıyla ilgili, “Son derece yol gösterici, önemli düşünceler paylaştığı için Türk delegesine teşekkür ediyorum” dedi. Hussein ayrıca Avrasya’nın birleşmesinin önemli olduğunu vurguladı. Soner’in konuşması sonrası aralarında Mısır, Hindistan ve Sri Lanka olmak üzere Soner'in bulunduğu bölüme gelerek tebriklerini dile getirdi.

‘Batı Asya Birliği düşüncesini beğendim, Kobani görüşlerinize katılmıyorum’

Irak delegesi ise Soner’e, Batı Asya Birliği önerisini çok önemsediğini, ancak Kobani konusundaki görüşlerine katılmadığını dile getirdi. İki taraf görüş alışverişinde bulunmayı kararlaştırdı.

Diğer ülkelerden gelen partilerin temsilcileri, ezilen dünyanın karşı karşıya bulunduğu emperyalist tehditler ve Ortadoğu'da yaşanan küresel teröre vurgu yaptı. Temsilcilerin konuşmasında Amerikan emperyalizmine karşı dayanışma önerileri ön plandaydı.

Kongreye düzenleyici ülke Sri Lanka bakanlık düzeyinde katıldı. Sri Lanka denizcilik ve bilim bakanları birer konuşma yaptı. Bilim Bakanı Tissa Vitharana konuşmasında, “Ülkelerimizdeki farklı kimliklerin emperyalizm tarafından kullanılmasına karşı çıkalım, sorumluluğumuz büyük, halklarımızı birleştirelim” ifadesini kullandı. Kongre 19 Ekim akşamı sona erdi.

Katılan ülkeler

AAPSO'ya katılan ülkeler şöyle: Yunanistan, Tunus, Filistin, Vietnam, Sudan, Nijerya, Irak, Fas, Rusya, Japonya, Suriye, Bahreyn, Mısır, Filistin, Nepal, Hindistan, Çin Halk Cumhuriyeti, Bangladeş, Filipinler, Sri Lanka ve Türkiye.

AAPSO aynı zamanda Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konseyi’nde danışman statüsüne sahiptir. Birleşmiş Milletler’in yanı sıra UNESCO, UNIDO ve UNCTAD’a da danışmanlık yapmaktadır.

HABER ve FOTOĞRAF

Mehmet Can Akyıldız / Sri Lanka-Kolombo

ulusalkanal.com.tr

# işçi partisi # öneri