Çağlayan'daki ifade krizinin perde arkası! Özer Sürmeli Adliye'den bildiriyor

Çağlayan'daki ifade krizinin perde arkası! Özer Sürmeli Adliye'den bildiriyor

Güncelleme16:09 - Eski TEM Şube Müdürü Yurt Atayün'ün ifadesine iftardan sonra başlaycağı bildirdi

Çağlayan Adliyesi’nde yaşanan kargaşasının perde arkası belli oldu. Saatlerce başlamayan hakim sorgularını, cemaatçi polislerin engellediği ortaya çıktı.

Adliyeden çıkmaya kalkan cemaatçi polisler, krizin ardından saatlerce ifade vermedi. Polislerin adliyeyi terketme girişimi ise avukatların “gözaltı süresi sona erdi, özgürsünüz” sözleri üzerine yaşandı.

Casusluk suçlamasıyla mahkemeye sevk edilen 49 polisin kimlik tespitleri Öğlen saatlerinde tamamlandı. Hakim sorgusuna geçilmeden önce avukatlar usüle yönelik itirazlarını sunarak talepte bulundu. Verilen aranın ardından talepler reddedildi ancak avukatlar usül itirazlarına devam etti. 49 polisin tüm avukatlarının aynı duruşma salonuna girerek itiraz etmesi kargaşaya neden oldu. 14.45’te başlayan duruşmaya yeniden ara verildi.

Duruşmanın; güvenliğin sağlananması ile tekrar başlayacağını duyuran Hakim İslam Çiçek, sonraki oturumlara her şüpheli için 3 avukat alınacağını da tutanak altına alındı.

Salondan çıkan avukatların polislere “gözaltı süreleriniz sonra erdi, artık özgürsünüz” demesi ise kargaşayı krize çevirdi. Cematçi polisler topluca adliyeden ayrılmaya kalktı. Sorguların yapıldığı 6. kattan -3. kata inen polislerin etrafı çevik kuvvet tarafından sarıldı. Ancak polislere müdahale edilmedi. Çevik kuvvet, adliye çıkışına 15 metre kala cemaatçi polislerin etrafını çevirdi ve kapıları tuttu. Yaşanan kriz, tutuklamaya sevkedilen şüpheli polislerin nezarette tutulması için alınan ara kararla aşıldı.

3’er gruplar halinde sorguya çağırılan cemaatçi polisler, ifade vermeyi reddetti. Nezaretten ayrılmayan polisler sorguya katılmayacaklarını belirten tutanakları da imzlamadı. Kriz uzayınca bazı avukatlar hakime; müvekkillerinin ifade vermeye hazır olduklarını bildirdi. Ancak polisler ifadeye çağırıldıklarında toplu tavrı kıramadı ve sorgular gene başlamayamadı.

Hakim Çiçek çareyi polisleri sorguya tek tek çağırmakta buldu. Duruşma salonuna çıkmayı reddeden polislerin zor kullanılarak götürüleceği açıklandı. İfade vermek istemeyenlerin taleplerinin de hakim karşısında alınacağı belirtildi.

Karar sonrasında cemaatçi polislerin sorguları 22.15 sıralarında başladı. 10 saatin ardından yeniden başlayan sorgularda avukatların ilk beyanı “reddi hakim talebi” oldu. Bir kez daha ara vermek zorunda kalan hakim talepleri reddetti ve sorgular bir kez daha başladı. Sorgular avukatların sert çıkışları nedeniyle kesildi. Tartışmalar zaman zaman avukatların duruşmayı terketmesine kadar vardı.

Saat gece 01.00’a gelirken hiç bir polisin sorgusu tamamlanamadı.

Özer Sürmeli

ulusalkanal.com.tr

# fethullah gülen # eylem # operasyon # savcı # adliye # emniyet # f-tipi # ozer surmeli