Meclis Anayasa Komisyonu'ndan geçti

4'üncü Demokratikleşme Paketi Meclis Anayasa Komisyonu'nda kabul edildi. Gelecek hafta Meclis Genel Kurulu'na getirilmesi beklenen pakette açılımın yasal düzenlemeleri var. Paketle birlikte siyasi partilere Kürtçe propogandanın, köy isimlerinin değiştirilmesinin önü açılıyor. Siyasi partilere eş başkanlık sistemi getiriliyor. Şapka kanunu kaldırılıyor, klavyeye özgürük adı altında, yabancı harfler de Türk alfabesine giriyor.

4'üncü Demokratikleşme Paketi Meclis Anayasa Komisyonu'nda kabul edildi. Pakette, Başbakan Erdoğan'ın 30 Eylül'de açıkladığı açılımın yasal düzenlemeleri yer aldı.

Yeni tasarıyla siyasi partilere Kürtçe propogandanın önü açılıyor.

Klavyeye özgürlük adı altında, X, Q, W gibi harflerin Türk Alfabesi'ne girmesi sağlanıyor.

Tasarı ile köylere Kürtçe isimlerin verilmesinin önü açılıyor.

Yeni tasarıyla, siyasi partiler, tüzüklerinde yer almak ve 2'den fazla olmamak koşuluyla eş genel başkanlık sistemini uygulayabilecek. Partilerin, bir ilçede teşkilatlanmaları için beldelerde teşkilat kurma zorunluluğu kalkacak. Siyasi partilere devlet yardımı için milletvekili genel seçimlerinde alınması gereken oy oranı yüzde 7'den yüzde 3'e indirilecek. Belirli suçlardan dolayı mahkum olanların siyasi partilere üye olabilmelerini engelleyen hükümler kaldırılıyor.

Kürtçe eğitim ve öğretim özel okullar aracılığıyla yasalaşıyor. Tasarıda farklı dil ve lehçelerle eğitim ve öğretim yapan özel okulların açılabilmesi düzenleniyor.

Kişilerin toplu ibadetleri yanı sıra bireysel ibadetlerinin engellenmesi de suç kapsamına alınıyor. Tasarıyla, "ayrımcılığın" yanısıra "nefret suçu" da kanun kapsamına alınıyor. Her çeşit fitre, zekat, kurban derisi ve bağırsak yardımlarının sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarının geliri sayılmasına ilişkin düzenleme de yürürlükten kaldırılıyor.

Tasarıyla toplantı ve gösteri yürüyüşlerinin yapılacağı yer ve güzergahı belirleme yetkisi belediye başkanı ve mülki amirlere veriliyor. Açık havada yapılan eylemler ve gösteriler sınırlandırılıyor. Tasarı ile toplantı ve yürüyüşlerin güneşin battıktan sonra yapılması yasaklanıyor. Hükümet komiserinin yetklileri de Düzenleme Kurulu'na veriliyor.

ulusalkanal.com.tr

# meclis # açılım # q # x # w # 4 # klavye