Asgari ücret maratonunda kritik hafta

Milyonlarca çalışanın merakla beklediği asgari ücret görüşmelerinde sona yaklaşıldı. Asgari Ücret Tespit Komisyonu yarın üçüncü toplantısını yapacak. Toplantıda TÜİK, bir çalışanın bir aylık geçim maliyetini ortaya koyan hesap tablosunu komisyona sunacak. Ardından da zam oranının tartışması başlayacak.

Asgari ücret maratonunda kritik hafta

Haber: Seda Akyüz

Asgari ücrette gözler yapılacak son iki toplantıya çevrildi.

2021 yılında geçerli olacak asgari ücreti belirlemek üzere Asgari Ücret Tespit Komisyonu 22 Aralık Salı günü üçüncü toplantısını düzenleyecek. Salgın nedeniyle video konferans yöntemiyle yapılan toplantıyı bu kez işçi tarafı yönetecek. Son toplantının ise önümüzde hafta yapılması ve zam oranının belirlenmesi bekleniyor.

15 kişiden oluşan komisyonda işçiyi Türk-İş, işvereni Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu, hükümeti ise Çalışma Bakanlığı temsil ediyor.

Tarafların yapacağı üçüncü toplantıya Türkiye İstatistik Kurumu'ndan önemli bir rapor gelecek. TÜİK bir çalışanın bir aylık geçim maliyetini ortaya koyan dosyasını komisyona sunacak.

TÜİK'in paylaşacağı verilerin ardından toplantıda artık rakam üzerinde tartışmanın yoğunlaşması bekleniyor. Her yıl üçüncü toplantıya kadar masaya rakam getiren işçi tarafı bu yıl ücret beklentisini açıklamadı.

Hak-İş ve DİSK ile ortak hareket eden Türk-İş, önce işveren ve hükümetin rakam telaffuz etmesini talep etti. Ulusal Kanal'ın edindiği bilgilere göre, işçi tarafı üçüncü toplantının ardından Hak-İş ve DİSK temsilcileriyle bir toplantı yapacak.

Üç işçi konfederasyonunun görüşmenin ardından yazılı bir açıklama yapmaya hazırlandığı da belirtildi.

# türkiye # tuik # Asgari ücret # 2021 # disk