ABD-Çin Hong Kong'ta da karşı karşıya

Çin Halk Cumhuriyeti’nin, Hong Kong Özel İdare Bölgesi’nde ABD destekli gruplara karşı yeni güvenlik yasası çıkarma girişimine Washington yönetimi tepki gösterdi. ABD, Dışişleri Bakanı Mike Pompeo (mayk pompeo), Hong Kong’un özgürlüğün kalesi olduğunu ve öyle kalması gerektiğini savundu.

ABD-Çin Hong Kong'ta da karşı karşıya

ABD ve Çin Halk Cumhuriyeti arasında sular durulmuyor.

Kovid-19 salgını üzerinden gerilim devam ederken, Çin Halk Cumhuriyeti’nin Hong Kong bölgesinin güvenlik statüsüne yönelik yasa teklifine, ABD tepki gösterdi.

Çin'in Hong Kong Özel İdari Bölgesi'nde ABD destekli hükümet karşıtı gruplarla mücadeleyi güçlendirmek için yeni güvenlik yasası çıkarmaya hazırlanıyor.

Çin’in Hong Kong’daki İrtibat Bürosu Direktörü Luo Huining (luo hunin), “dış müdahale, bağımsızlık yanlısı güçler ve radikal şiddetle mücadele etmek için ulusal güvenlik yasasının çıkarılması” gerektiğini açıklamıştı.

ABD’den tepki gecikmedi. Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, “ABD, Pekin'i bu korkunç öneriyi gözden geçirmeye, uluslararası yükümlülüklere uymaya ve Hong Kong'un yüksek derece özerklik statüsüne, demokratik kurumlarına ve sivil özgürlüklere saygı duymaya çağırmaktadır” dedi.

Tartışma yaratan yasada, Çin merkezi hükümetini yıkma, isyana teşvik, vatana ihanete karşı kanunlar olması öngörülüyor.

Söz konusu "Hong Kong Ulusal Güvenlik Yasası", bölgede Pekin yönetiminin nüfuzunu pekiştirecek en önemli yasa olarak değerlendiriliyor.

ulusal.com.tr

# abd # çin # Hong Kong