CHP'den Uygur kışkırtması

ABD'nin Rand Corparation raporunu referans alan CHP, bu kez Uygur kışkırtmaları ile ön plana çıktı. Partinin ABD Temsilciliği, ABD Dışişleri Bakanlığı ve CIA'yı baz alarak, bir rapor hazırladı. Raporda, hükümet 'Uygurlara zulme' sessiz kalmakla suçlandı. Raporda, ''Doğu Türkistan’ı hiç görmedim, zulme şahit olmadım. '' diyen Seyit Tümtürk'ün iddialarının ciddiye alınmaması eleştirildi, Çin ile ilişkiler hedef alındı.

CHP'den Uygur kışkırtması

Ekonomide Asya'ya yönelen Türkiye'den rahatsız olan Atlantik cephesi, Türkiye'nin üzerine yine Uygur yalanlarıyla geliyor. CHP de bu yalanlara ortak oluyor.

Uygur bölücülüğüne Meclis'te destek veren CHP şimdi de “Doğu Türkistan –Uygur Türkleri / Tarih, Kimlik ve Siyaset” başlıklı rapor hazırladı. Raporda, Türkiye-Çin ilişkileri ve Kuşak Yol İnsiyatifi de hedef alındı.

Rapor, partinin ABD temsilciliği tarafından, CIA ve ABD Dışişleri Bakanlığı referans alınarak hazırlandı.

CHP'nin raporunda bölücü Uygur hareketine 2014-2019 yıllarında 3.96 milyon dolar fon veren, NED'in verileri kaynak gösterildi. NED'in Uygur Özerk Bölgesindeki insan hakları ihlallerini tespit ve analiz ettiği iddia edildi.

Soykırım iddialarının tekrarlandığı raporda, "Doğu Türkistan’ı hiç görmedim, hiç yaşamadım, zulme doğrudan tanık olmadım." diyen Seyit Tümtürk örnek gösterildi.

Türkiye’nin soykırım iddiaların peşine takılmaması da iki ülke arasında gelişen ticaret ile ilişkilendirildi.

5 Nisan 1990’da Baren'de, 5 Temmuz 2009’da Urumçi’de yaşanan terör saldırıları ayaklanma olarak nitelendirildi, Çin’in müdahelesi 'Uygurlar’a katliam' olarak gösterildi.

# chp # abd # türkiye # cia # çin # ekonomi # asya # uygur # Atlantik