Ruhani'den Batı'ya çağrı: Nükleer anlaşmaya geri dönelim

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, bölgedeki ABD ve Avrupa kuvvetlerinin güvende olmadığı söyledi.

Ruhani'den Batı'ya çağrı: Nükleer anlaşmaya geri dönelim

İran devlet televizyonuna göre, başkent Tahran'da kabine toplantısında konuşan Ruhani, "Biz bölgede güvenlik sorunu yaşanmasını istemiyoruz. Bu bölgeden, savaşmadan akıllıca gidin. Bugün ABD askerleri güvende değil. Yarın Avrupa askerleri de güvende olmayabilir. Gelin, nükleer anlaşmaya geri dönelim." dedi.

ABD'nin nükleer anlaşmadan çekilmesinin bölge güvenliğini olumsuz etkilediğini dile getiren Ruhani, "Bölgedeki güvenlik sorunu da ABD, Avrupa ve dünyanın güvenliğini olumsuz etkileyecektir." ifadelerini kullandı.

İran Silahlı Kuvvetlerinin ABD’nin Şehit Korgeneral Kasım Süleymani’ye yönelik terör saldırısına karşılık verdiğini belirten Ruhani, “Askeri alanda Şehit Süleymani’nin ABD tarafından suikasta uğramasına karşılık verdik. İran Silahlı Kuvvetleri Ayn el-Esad üslerine düzenlediği füzeli operasyonla hiçbir şekilde ABD'ye taviz vermeyeceğimizi ve onların cinayetlerine yanıt vereceğimizi ortaya koydu” ifadelerinde bulundu.

Ruhani, 8 Ocak’ta Tahran’da düşen ve 176 kişinin ölmesine neden olan Ukrayna Havayolları'na ait uçak kazasına değinerek, “Bu bizim için çok beklenmedik bir olaydı ve böyle bir hatanın olacağını düşünmemiştik. Ancak bu hatayı yapanlar her zaman ülkenin güvenlği için çaba arfeden ve o anda da teyakkuz halinde olan insanlardı. Ne yazık ki böyle bir hata bu alanda gerçekleşti” dedi.

İran Silahlı Kuvvetleri’nin olayı nasıl gerçekleştiği konusunda iyi adımlar attığını belirten Ruhani, bir sonraki adımların daha koordineli bir şekilde atılması gerektiğini vurguladı.

Ruhani sözlerinin bir kısmında da, bu olayın tazminatının Silahlı Kuvvetleri zayıflatmak anlamına gelmediğini belirtti.

Bölgedeki gerilimlerin kimsenin yararına olmadığını dile getiren Ruhani, İran ve tüm bölge halkının birlik ve beraberlik içinde asıl canilere karşı direnmesini vurgulayarak, bölge ülkelerinin Irak hükümetinin yaptığı gibi Amerikan birliklerini bölgeden çıkarmaya çalışmasını istedi.

Ruhani, Suudi Arabistan ve İsrail’in İran hükümetini devirmeye çalıştığına dikkati çekerek, "ABD'nin aracı olarak bilinen terör örgütü IŞİD'in yenilgisiyle İran bölgede daha da güçlendi. Bu durumda Suudi Arabistan ve siyonist rejim ABD Başkanı Trump'ı nükleer anşlaşmadan çıkmaya ikna ederek İran hükümetini devirmeye çalıştı" diye konuştu.

# abd # iran # ruhani