Hataylılar ürünleri için patent istiyorlar

Hataylılar, yöresel değerleri için patent almaya başladı. İlk patent Hatay'ın meşhur künefesi ve defne sabunu için alındı. Sırada başta sivri biber olmak üzere 14 farklı ürün var

Sanayi, tarım ve liman kenti olan Hatay birçok ürünüyle ön plana çıkıyor. Maydonozu, zeytini, sivri biberi ve künefesi bunlardan sadece bir kaçı.

Hataylılar kendilerine has ürünler için marka ve patent hakkı istiyor. Üreticiler ilk adım için "Samandağ biberi, seracılık ve coğrafi işaretleme konferansında" bir araya geldi.

Konferans, Samandağ Kaymakamlığı, Samandağ Ziraat Odası, Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Ayhan Kara Vakfı ve Hatay Gönüllüleri Konseyi işbirliği ile yapıldı.

Meşhur künefe ve defne sabunu için patent hakkı alındı. Tarım ürünleriyla de ön plana çıkan Hatay'da erik üretimi 5 bin 600 ton, Maydonuz 5 bin ton, Samandağ özgü biber 10 bin 800 ton üretiliyor.

Bu kadar zengin tarım ürünü olan Hatay'da girdi maliyetleri çiftçiyi olumsuz etkiliyor. Başka önemli etken de Suriye'deki savaş. Kapılar kapalı ihracat azaldı.

Çözüm olarak istikrarın sağlanması ve tarımda örgütlenme modelinin hayata geçirilmesi isteniyor.

ulusal.com.tr

# hatay # patent