Beklenen lezzet ''Çıntar'' tezgahlardaki yerini aldı

Aydın halkı arasında ''Çıntar'' adıyla bilinen özel mantar türü pazar tezgahlarında yerini aldı. Büyüklüğüyle dikkat çeken Çıntar, ete benzeyen tadı ve zengin protein kaynağı olmasıyla Aydın sofralarının aranan lezzetlerinden.

Beklenen lezzet ''Çıntar'' tezgahlardaki yerini aldı

Haber - Kamera: Güçlü Çezik

Aydınhalkı bu kocaman mantarı çok seviyor. Ancak ona mantar demiyor. Halk arasında onun adı ''Çıntar''.

Çıntar, her yıl kasım sonu ve aralık ortasına kadar sadece birkaç hafta pazar tezgahlarında yerini alıyor. Yalnızca çam ağaçlarının dibinde yetişiyor. Çıntar toplamayı bilen deneyimli köylüler tarafından toplanarak satışa sunuluyor.

Lezzeti ve protein değerleri ete çok yakın olan Çıntar, Aydın halkı tarafından sevilerek tüketiliyor. Aydınlılar her yıl sonbahar yağmurunun ardından Çıntar'ın pazar tezgahlarına düşmesini iple çekiyor. Et sote gibi yağda pişirilen Çıntar, Aydın sofralarının aranan lezzeti.

Ancak bu yıl sonbahar yağmurunun gecikmesi nedeniyle Çıntar geçen yıllardan daha az. Yine de meraklıları pazar tezgahlarında Çıntar'ı arayıp buluyor. Ama tüm mantar türleri için geçerli olan genel bir uyarıyı tekrarlamakta fayda var. Deneyimli olmayan vatandaşların çıntar toplamaya kalkışmaması gerekiyor. Çünkü her yıl yanlış mantarı toplayıp zehirlenen insanların sayısı hiç de az değil. Bu işi ehil ellere bırakmak en doğrusu.

# aydın # sonbahar # halk # çintar