İşverenden metal işçilerine yeni teklif

Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası binlerce metal işçisine önerdiği yüzde 8'lik zam teklifini yüzde 10’a çıkarttı. Yüzde 26,28 oranında zam isteyen Türk Metal Sendikası da masayı terk etti. İşveren tarafı talebin fazla olduğunu savundu, işçi tarafı ise geri adım atmadı. 15 Ocak’ta grev kararı alan sendikanın önümüzdeki günlerde greve gideceği tarihi ilan etmesi bekleniyor.

İşverenden metal işçilerine yeni teklif

İşveren teklifini yüzde 10’a çıkarttı, işçi tarafı masayı terk etti.

Türk Metal Sendikası ve Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası binlerce metal işçisinin 2019-2021 yıllarında alacağı zam için 7 Ekim’de masaya oturdu. Bu işçilerin 112 bini için Türk Metal, 8 bin işçi için ise Çelik-İş ve Birleşik Metal-İş sendikaları yetkili. Türk Metal'in imzalayacağı zam oranları diğer sendikalar için de geçerli olacak.

Görüşmelerde işçinin yüzde 26,28’lik talebine karşılık işveren önce yüzde 6,05 daha sonra bu oranı yüzde 8’e çıkartmıştı.

Tarafların anlaşamaması karşı sendikalarda örgütlü işçiler fabrikalarda iş durdurma eylemlerine başladı. Fabrikalarda süren eylemler 19 Ocak’ta da alanlara taştı. Türk Metal Bursa’da, Birleşik Metal İş Sendikası da Gebze’de miting yaptı. Meydanlara inen işçiler, en net mesajlarını işverene alanlardan gönderdi.

İşçinin kararlı mücadelesi işvereni müzakereye mecbur bıraktı. MESS Türk Metal’i 20 Ocak’ta bir kez daha masaya çağırdı. Ancak taraflar arasında yapılan görüşmeden sonuç çıkmadı. İşveren tarafı yüzde 8’lik talebini yüzde 10’a çıkarttı. İşçi tarafı yine masayı terk etti.

Görüşmenin ardından her iki taraftan da yazılı açıklama geldi. İşveren, taleplerin yüksek olduğunu savundu, çözüm odaklı davranılmasını istedi. İşçi sendikası ise işverenin tarafını masaya zam oranlarının dışında kazanılan hakları da getirdiğini belirtti. İşverenin 2 yılda bir yapılan sözleşmenin 3 yıla çıkartılması talebi olduğu ancak bunun kabul edilmeyeceği vurgulandı.

Öte yandan tarafların anlaşamaması üzerine gözler Türk Metal’e çevrildi. 15 Ocak’ta grev kararı alan sendikanın önümüzdeki haftalarda grevi uygulama tarihini de açıklaması bekleniyor. Ulusal Kanal’ın edindiği bilgilere göre, sendika grev uygulamadan önce fabrikalardaki iş durdurma eylemlerinin sürelerini arttıracak. Bu süre içinde yapılacak görüşmelerden de uzlaşı çıkmazsa grev uygulama tarihi de açıklanacak.

HABER: SEDA AKYÜZ

ulusal.com.tr

# zam # işveren