Erdoğan yönetiminde, Türkiye 17 ada ve 135 kayalığı kaybetti

"Ege adaları Lozan ile elimizden gitti" diyen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Lozan ile kazandığımız adaları Yunanistan'a kaptırdı. Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde 17 ada ve 135 kayalık Yunanistan tarafından işgal edildi. Şimdiki başbakan Binali Yıldırım da Yunanistan'ın işgal ettiği Koyun adasına pasaportla girebildi.

Erdoğan yönetiminde, Türkiye 17 ada ve 135 kayalığı kaybetti

Ege adalarının Lozan'da kaybedildiğini iddia eden Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde 17 ada135 kayalık Yunanistan'a verildi. Başbakan Binali Yıldırım da Ulaştırma Bakanı olduğu dönemde Yunanistan'a verilen adalara pasaportla girebildi.

Ege'deki adaların büyük bir kısmı Osmanlı padişahı 2. Abdülhamid döneminde kaybedilmişti. Osmanlı donanmasının Haliç'e hapsedilmesiyle Ege denizinde üstünlük İstalya ve Yunanistan'a geçmişti. İki ülke de bu sayede adaları kolayca işgal etti. Osmanlı devletine kabul ettirilen Sevr anlaşmasıyla Osmanlı adalardaki egemenlik haklarından vazgeçti.

İşgal edilen adaların büyük bir bölümü ise Lozan'da geri alındı. Ancak o adalar 2004 yılından itibaren Tayyip Erdoğan, Abdullah Gül ve Ahmet Davutoğlu hükümetleri tarafından Yunan askerlerine teslim edildi.

Ege adaları konusunda çalışmaları ile bilinen eski Milli Savunma Bakanlığı Genel Sekreteri Ümit Yalım, şu anda Türkiye Cumhuriyeti'ne ait 17 ada ve 1 kayalıkta Yunan bayrağının dalgalandığını söyledi.

Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde Yunanistan'ın işgal ettiği Koyun adasına şimdiki başbakan Binali Yıldırım da pasaportla girebildi.

Yunanistan, AKP döneminde işgal ettiği adalarda vergi topluyor.

Erdoğan yönetiminin icraatleri bununla da sınırlı değil. Feridun Sinirlioğlu başkanlığındaki Dışişleri heyeti, Yunanistan tarafıyla yaptığı görüşmelerde Atina'nın kara suları sınırını 12 mile çıkaran talebini kabul etti. Oysa 1995 yılında Meclis'te alınan bir kararla Yunanistan'ın kara suları sınırını 12 mile çıkarması savaş nedeni olarak kabul edilmişti.

Bu anlaşmaya TSK'dan tepki gelmişti. Anlaşmayı "kabul edilemez" olarak değerlendiren TSK olağanüstü bir toplantı yapmış ve hükümet yetkililerine bu anlaşmanın sakıncaları tek tek sıralanmıştı.

Vatan Partisi de Türkiye Cumhuriyeti'ne ait adaların Yunanistan tarafından işgaline tepki göstermiş ve Aydın'da miting yapmıştı.

ulusalkanal.com.tr

# türkiye