YAŞ yarın toplanıyor

General ve amirallerin tayin, terfi, uzatma ve emeklilik durumlarının görüşüleceği Yüksek Askeri Şura toplantısı yarın başlıyor. 4 - 6 Ağustos tarihleri arasında toplanacak olan Şura'nın 1'inci gündemi kumpas davalarında hedef alınan general ve amirallerin durumu olacak.

YAŞ yarın toplanıyor

Yüksek Askeri Şura toplantısı başlıyor. Silahlı Kuvvetler personelinin tayin, terfi, uzatma ve emeklilik işlemlerinin görüşüldüğü YAŞ bu yıl yoğun bir gündemle toplanacak.

Balyoz davasından tahliye olan 12 general ve amiralin dosyaları Şura'da masaya yatırılacak konular arasında. AYM kararı ve yeniden yargılama süreci nedeniyle 12 komutanın görev sürelerinin 1 yıl uzatılması bekleniyor.

Kara Kuvvetleri'nde boşalacak 2 orgeneral kadrosu için 10 aday var. Ege Ordu Komutanı Orgeneral Abdullah Atay'ın 1. Ordu Komutanlığı'na, 2. Ordu Komutanı Galip Mendi'nin Ege Ordu veya EDOK Komutanlığı'na atanması bekleniyor. Yeni terfi edecek orgenerallerden birinin de 2. Ordu Komutanlığı'na getirileceği ifade ediliyor.

Hava Kuvvetleri Komutanlığı'ndaki boş orgerallik kadrosu için de 3 alternatif söz konusu. Korgeneraller Abidin Ünal, Nejat Bilgin, Mehmet Çetin'den biri orgeneralliğe yükseltilecek. Kulislere en kuvvetli aday, Eskişehir 1. Hava Kuvvet Komutanı Korgeneral Ünal.

Deniz Kuvvetleri'nin durumu ise oldukça sıkıntılı. Tertiplerle tasfiye edilen ve tutuklanan komutanlar nedeniyle Deniz Kuvvetleri'nin 1 Oramiral kadrosu hala boş.

Oramiral kadrosu olmasına rağmen, Donanma Komutanlığı'nı Veysel Kösele Koramiral rütbesiyle yürütüyor. Ancak İzmir Askeri Casusluk davasında 3 gün tutuklu kalan, itiraz üzerine serbest bırakılan Koramiral Kösele Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'nin emsal kararına göre terfi alabilecek.

YAŞ'ta hükümetin açılım programına uygun yeniden yapılandırmalar da ele alınacak. Diyarbakır'daki 2'inci Hava Kuvvetleri Komutanlığı, Tümen seviyesine çekilecek. Diyarbakır'daki kuvvet ile Eskişehir 1. Hava Kuvvet Komutanlığı birleştirilerek Muharip Hava Kuvvetleri Komutanlığı kurulacak. Komutanlığın komutasına da orgeneral atanacak.

YAŞ'ta TSK içindeki F tipi yapılanmaya ilişkin karar alınması beklenmiyor. YAŞ'ın ihraç yetkisi kaldırıldığı için F tipi örgüte yönelik çalışmalar, Yüksek Askeri Disiplin Kurulları'nda ele alınacak.

ulusalkanal.com.tr

# emeklilik # uzatma # YAŞ # terfi # tayin