Emniyet amiri Sibel Özdemir Ulusal Kanal'a anlattı: KADES binlerce kadına umut oldu

Kadına şiddetle mücadele için hayata geçirilen yerli uygulama KADES binlerce kadının hayatını kurtardı. KADES uygulamasını Asayiş Daire Başkanlığı Aileiçi ve Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Şube Müdürü Komiser Sibel Özdemir KADES uygulamasını Ulusal Kanal’a anlattı.

Emniyet amiri Sibel Özdemir Ulusal Kanal'a anlattı: KADES binlerce kadına umut oldu

Haber: Seda Akyüz Kamera: Uğur Pideci

Kadına yönelik şiddete karşı 81 il emniyet müdürlüğü teyakkuz halinde... Bir tuşla binlerce kadının hayatı kurtarıldı.

Son yıllarda artan kadına şiddet olaylarıyla mücadele için birçok yöntem kullanıyor. Onlardan biri de İçişleri Bakanlığı’nın proje sahibi olduğu, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün hayata geçirdiği kadın acil destek uygulaması KADES oldu.

Kadına şiddete karşı başlatılan seferberliğin en önemli ayağından biri KADES uygulaması. Peki, KADES nedir ve uygulamaya nasıl erişilir?

Asayiş Daire Başkanlığı Aile İçi ve Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Şube Müdürü Dr. Sibel Özdemir, KADES uygulamasını Ulusal Kanal’a anlattı.

- Kimse mağdur olmasın ama mağduriyet varsa bu uygulamadan haberdar olmalıdır.

- 1 buçuk milyonu geçtik. 1 milyon 515 kadın indirdi KADES uygulamasını indirdi. İhbar sayısı da şu ana kadar 89-90 bin civarında.

- Google Play ve Apple Store'dan üzerinden uygulama indiriliyor. İndirdikten sonra kısa bir form var. Bu formu doldurduktan sonra kendisine SMS kodu geliyor. SMS kodunu girdiğinde aktif hale geliyor.

- İhbar için de sadece konum bilgisini açarak KADES tuşuna basması yeterli oluyor. KADES ihbarından bulunduktan sonra aynı anda kendisine mesaj geliyor. Bulunduğunuz konuma devriye sevk ediliyor. 3-5 dakikada olaya müdahale ediliyor. Şüpheli bertaraf ediliyor. Kadın vatandaşımızın da koruma altına alınıyor.

Özdemir, KADES ile şiddet vakalarının yanı sıra taciz olaylarının da önüne geçildiğini belirtti:

- Kadına şiddetin türleri var. Cinsel, psikolojik, fiziksel. Fiziksel olarak algılanıyor ama bir erkek tarafından takip ediliyor olabilir. Bu tarz durumlarda da kullanabilir.

Özdemir, KADES ihbarının ardından kurtarılan bir kadının hikâyesini de anlattı:

- İzmir’de olan bir olay. Boşandığı eşi uzaklaştırma kararı da var. Kapıya dayanıyor oğlunu da kışkırtıyor. Ölümle tehdit durumu var. Adli işlem yapılmış ama tehdidi yerine getirmiş belki de. KADES ihbarıyla ekiplerimiz olaya müdahale etti.

# kades # içişleri bakanlığı # kadına şiddet # Asayiş # google play # kadın şiddet # Asayiş Daire Başkanlığı # Apple Store