Hazine Bakanı Albayrak Yeni Ekonomi Programını açıkladı

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak daha önce de şifrelerini verdiği üretim odaklı yeni ekonomi planını açıkladı. Türkiye'nin ekonomideki 3 yıllık yeni yol haritasında kamuculuk vurgusu dikkat çekti. "Kamunun sürükleyici rol üstlendiği bir dönem" göreceğiz diyen Albayrak, madenciliğe özel önem verileceğini söyledi. En kritik başlıklardan biri de dolarizasyonun azaltılmasıydı. Politika ve tedbirleri tek tek açıklayan Bakan, 2021 için büyüme tahminini de 5,8 olarak revize etti.

Hazine Bakanı Albayrak Yeni Ekonomi Programını açıkladı

Merakla beklenen yeni ekonomik programı madde madde açıkladı. Yeni yol haritasında Kamuculuk, dolarizasyonun azaltılması, madencilik ve istihdam önceliği öne çıktı.

Yeni ekonomi programı için bu yıl 3 ana tema belirlendi. Yeni Dengelenme, Yeni Normal ve Yeni Ekonomi...

Yeni Ekonomi Programında uygulanacak politika ve tedbirler belirlendi. Özellikle yerli üretim vurgusu yapıldı. Bu dönemde yurt içi tasarruflar artırıldı. TL bazlı finansal ürünlerin teşvik edilmesi ve dolarizasyonun azaltılması amaçlanıyor.

Turizmi 12 aya yayarak döviz gelirlerinin artırılması ve madenlerin yüksek katma değerli ürünlere dönüştürülmesi hedefleniyor. Program katma değerli ürünlerin üretim ve ihracatına odaklanıyor.

Ve Türkiye'nin önündeki kaçınılmaz çözüm kamuculuk... Bakan, "Kamuculuk dönemini göreceğiz" dedi.

Programda yeni politikaların yanında işsizlik, enflasyon ve büyümeye ilişkin hedefler de yer alıyor. Enflasyon, istihdam ve büyüme gibi temel göstergelere ilişkin hedefler Kovid-19'un etkileri göz önüne alınarak revize edildi. Programa göre enfasyonun bu yıl sonu için yüzde 10,5, 2021 için yüzde 8, 2022 için yüzde 6, 2023 için ise yüzde 4,9 olması bekleniyor... Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, büyüme beklentilerini de paylaştı. Albayrak, bu yıl için yüzde 0,3, 2021 için yüzde 5,8, 2022 ve 2023 için yüzde 5 büyüme hedefi açıkladı.

Yıl sonu için işsizlik hedefi yüzde 13,8, 2021 için yüzde 12,9, 2022 için yüzde 11,8, 2023 için yüzde 10,9...

ulusal.com.tr

# berat albayrak # albayrak # yeni ekonomi programı