Eğitim-Bir-Sen'in kitabında 'federasyon' vurgusu

Memur-Sen'e bağlı Eğitim-Bir-Sen, Türkiye'nin toprak bütünlüğünü hedef alan bir skandala imza attı. Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın'ın imzasının bulunduğu, sendikaya ait bir kitapçıkta öğretmenlerin federal ve eyalet yasalarına uygun hareket etmesi istendi. Eğitim İş'ten ise tepki gecikmedi. Açıklamada 'kitap toplatılmalı' denildi

Üniter yapı hedef alındı. Eyalet ve federasyon vurgusu yapıldı. Memur Sen skandal bir olaya imza attı.

Memur Sen'e bağlı Eğitimciler Birliği Sendikası Eğitim-Bir-Sen, 21 Nisan'da Milli Eğitim Bakanlığı'nın yapacağı Yönetici Seçme Sınavı için bir hazırlık kitabı bastırdı. Tartışmalı kitabın künyesinde sendika adına kitabın sahibinin Genel Başkan Ali Yalçın, Genel Yayın Yönetmeni de Genel Başkan Yardımcısı Şükrü Kolukısa olduğu yazıldı. Sendika üyelerine dağıtılan kitabın 293 ve 294'üncü sayfalarında öğretmenlerin federasyon ve eyalet yasalarına uygun davranılması istendi.

Mesleki Uygulama ve Performans'ının 5'inci maddesinde; "Öğretmenler yürürlükte olan federal ve eyalet yasalarına ve düzenlemelerine, yerel okul bölgelerinin yazılı politikalarına uygun davranacaklardır" denildi.

Benzer ifadeler "Meslektaşlara karşı etik davranışlar" başlığının 8'inci maddesinde de yer aldı. Bu maddede "Öğretmenler bir mesleki hak olarak öğretimde akademik özgürlüğe sahiptirler ve hiçbir eğitimci federal veya eyalet yasalarının dışında bu hakkın kullanımına müdahale edemez" ifadeleri kullanıldı.

Kitaba Eğitim-İş Ankara 1'Nolu Şube'den tepki geldi. Sendikadan yapılan açıklamada, Türkiye'nin yönetim yapısının üniter sistem olduğu vurgulandı.

Yapılan açıklamada “Ülkemizin yönetim şekli anayasamızda da belirtildiği üzere Cumhuriyettir. Sınırlarımız da Kurtuluş Savaşıyla belirlenmiş olan Misak-ı Milli sınırlarıdır. Bunlar dışında bir model, yapı ya da yönetim şekli kabul edilemez. Eğitim alanında yetkili sendika olan Eğitim-Bir-Sen'in bu ifadeleri içeren hazırlık kitabını toplatmasını ve kamuoyundan özür dilemesini talep ediyoruz” denildi.

ulusal.com.tr

# Ali Yalçın # federasyon # eyalet # Eğitim-Bir-Sen