ABD'li senatör Graham'dan YPG açıklaması

ABD'li senatör Lindsey Graham, Türkiye'ye aba altından sopa gösterdi. Temaslarının ardından kameralar karşısına geçen Graham, "Savaş çıkarsa Türkiye de kaybeder" dedi. Amerikalı senatör, Türkiye’nin ABD’nin silahlandırdığı gruplarla savaşmasının "delice bir şey" olacağını söyledi, Türkiye'nin kaybedeceğini kazananın ise İran olacağını iddia etti.

Savaşın çıkması halinde Türkiye'nin kaybedeceğini söyledi, PKK ile savaşmayı "delice bir şey" olarak yorumladı.

ABD'li senatör Lindsey Graham, 18 Ocak'ta Türkiye'ye geldi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı Hulisi Akar'la görüşen Graham, temaslarının ardından tehditkar açıklamalar yaptı.

"Çekilme, DEAŞ’a karşı verilen savaşı sonlandırmayacak, yeni bir savaş başlatacak. Türkiye’nin bu durumda Suriye’deki silahlı terör unsurlarını temizlemek zorunda kalacak. Bunların bazıları bizim silahlandırdığımız gruplar. Bu da delice… Bölgede savaş çıkarsa Türkiye de kaybeder. kazanan İran olur."

Amerika'nın çekilme sürecine ilişkin de konuşan Graham planlı olmayan bir çekilmenin kaos yaratacağını söyledi. Graham Amerika açısından iki temel öncelik olduğunu vurguladı, bu öncelikleri; "IŞİD'in yenilgiye uğratılması" ve "İran'ın zaferinin engellenmesi" olarak sıraladı.

Amerika'nın PKK/PYD'yi silahlandırması için de itiraf niteleğinde açıklamalar yaptı; "Türkiye için kabus yarattık" ifadelerini kullandı. YPG’nin siyasi kolunun PKK ile bağlantılı olduğunu kaydeden Graham kanıtların gayet açık olduğunu söyledi.

ABD Genelkurmay Başkanı Dunford'ın bir planı olduğunu vurgulayan Graham güvenli bölgeye ilişkin bilgiler paylaştı.

"YPG unsurlarını buradan uzaklaştıracak. Türkiye'nin kendisine tehdit hissetmeyeceği yönünde bir plan yapılmalı. Bu bölgede Türkiye'nin ulusal güvenlik kaygılarını giderecek bir tampon bölge oluşturabiliriz. Tüm bunları yaparken geçmişte bize yardım eden insanların kaygılarını da gidermeyi başarmış oluruz."

Kendi öngördüğü güvenli bölgenin, Münbiç yol haritası ortaya konmadan hayata geçmesi mümkün görünmediğini kaydetti Graham.

"İlk başta bizim ABD olarak yapmamız gereken, Münbiç yol haritasını hayata geçirmek. Bunlar da ortak devriye, YPG'nin Münbiç'ten uzaklaştırılması, sonrasında Fırat'ın doğusuna uzanan bir tampon bölge."

İsrail'e ilişkin sık sık "dost" vurgusu yapan Graham, Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ın savaş suçlusu olduğunu iddia etti,Cenevre vurgusu yaptı, "Amaç çatışmayı sonlandırmak, Cenevre'ye giderek, yeni bir anlaşma sağlamak" diye konuştu.

"Bizim çekilmemiz İsrail'deki dostlarımıza, Tahran'dan Beyrut'a Suriye'nin içinden geçen süper hızlı bir otoban bırakacağımız yönünde bir imaj verecektir. İsrailli dostlarımız için Suriye, ikinci bir Lübnan haline gelecektir."

ulusal.com.tr

# abd # Lindsey Graham