Türk mühendislerin yaptığı "MTA TURKUAZ" denize indi

Tasarımını Türk mühendislerin yaptığı ve Türk işçiler tarafından inşa edilen "MTA TURKUAZ" törenle denize indirildi. İstanbul Tersanesindeki törene Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ve Enerji Bakanı Taner Yıldız katıldı. "MTA TURKUAZ" 2016 yılından itibaren Türk ve yabancı kara sularında petrol ve doğalgaz arayacak.

Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü, Savunma Sanayi Müşteşarlığı ile İstanbul Tersanesi'nin ortaklaşa ürettiği ve tasarımını Türk Mühendislerin yaptığı "MTA TURKUAZ" gemisi denize indirildi.

Tamamıyla Türk Mühendis ve işçiler tarafından inşa edilen "MTA TURKUAZ" için İstanbul Tersanesi'nde bir tören düzenlendi.

Törene katılan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ve Enerji Bakanı Taner Yıldız, birer konuşma yaptı.

Gemi denize indirilmeden önce kurdela kesildi ardından Tuzla Müftüsü öncülüğünde dualar edildi.

86 metre uzunluğunda ve 23 metre genişliğinde olan üzerinde bir helikopter pisti de bulunan "MTA TURKUAZ" konfetiler ve sirenler eşliğinde denize indirildi.

2016 yılında Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü'ne teslim edilecek olan "MTA TURKUAZ" , Türk ve yabancı karasularında doğalgaz ve petrol arama çalışmaları yürütecek. Gemi ayrıca son sistem jeolojik ve jeofizik, hidrografik ve oşinografik araştırma ekipmanı ve uzaktan kumandalı su altı araştırma robotuyla bilimsel araştırmalar da yapabilecek.

35 gün boyunca denizde durabilen ve 55 mürettabatın bulunduğu gemi iki ve 3 boyutlu sismik denizaltı tarama faaliyetinde bulunacak.

HABER: DENİZ ADALI KAMERA: İNANÇ SARAÇOĞLU

ulusalkanal.com.tr