Borrell'den Türkiye'ye çağrı

Doğu Akdeniz'de ipler gergin. Berlin'deki Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları toplantısında da öncelikli gündem Doğu Akdeniz oldu. Açıklamalar peş peşe geldi. Aynı saatlerde Almanya Başbakanı Angela Merkel gazetecilere, AB ülkelerinin "haklı olduğu yerlerde" Yunanistan'ı desteklemesi gerektiğini söyledi. Diyalog çağrısını da yineledi. NATO ise Libya'yı yakından takip ediyor. Genel Sekreter Jens Stoltenberg, Türkiye'nin, Libya'da Avrupa Birliği ve NATO arasındaki işbirliğini bloke ettiğini savundu.

Borrell'den Türkiye'ye çağrı

Türk Donanması, sismik araştırma ve sondaj gemileri ile Mavi Vatan'da. Türkiye kararlı, diplomasi hareketli.

NATO ve Avrupa Birliği, Libya ve Doğu Akdeniz'de Türkiye'nin attığı adımları yakından takip ediyor. ABD destekli oyunları bozan Türkiye'ye karşı cephe hazırlığı yapılıyor. Atina-Türkiye gerginliği uluslararası arenada öncelikli gündem.

Berlin'deki Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları gayriresmi toplantısında da Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki faaliyetleri tartışıldı. Açıklamalar peş peşe geldi.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Türkiye'ye tek taraflı eylemlerden kaçınması çağrısı yaptı. Merakla bekenen açıklama ise yaptırımlar ile ilgiliydi. Borell "yaptırımlar ile ilgili anlaşmaya varıldı" dedi.

Buna göre, olası yaptırımlar Türkiye'ye ait gemileri kapsayabilir. Borell, AB'nin şimdilik sadece anlaşmazlıkla bağlantılı isimleri listelediğini ifade etti.

Nihai karar ise 24-25 Eylül 2020 tarihlerinde toplanacak Avrupa Birliği Konseyi'nde verilecek. Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas da "yaptırım konusu önünüzdeki ay gerçekleşecek zirvede ele alınacak" dedi.

Aynı saatlerde Almanya Başbakanı Angela Merkel de kameralar karşısına geçti. "Yunanistan'ı haklı olduğu yerlerde destekleriz" dedi. Diyalog çağrısı yaptı.

Merkel, Doğu Akdeniz'de ve Libya'da Türkiye karşıtı hamleleri ile dikkat çeken Fransa ile görüşmeler yaptıklarını da söyledi.

AB Konseyi Başkanı Charles Michel'in de Paris'te, Fransa Cumhurbaşkanı Macron ile bir araya gelmesi ve Doğu Akdeniz'deki gelişmeleri ele alması bekleniyor.

Öte yandan, NATO Libya'daki faaliyetleri yakından izliyor. Türkiye'nin hamlelerinden rahatsız olan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Libya'ya yönelik silah ambargosunun denetlenmesi konusunda Türkiye'nin, AB-NATO ilbirliğini bloke ettiğini öne sürdü.

ulusal.com.tr

# libya # almanya # doğu akdeniz # nato # berlin # avrupa birliği # angela merkel