ABD'den Türkiye ve terör örgütü YPG açıklaması

ABD Başkanı Donald Trump, terör örgütü PYD/YPG'ye ağır silahlar verilmesine yönelik kararı, Türkiye'nin itirazlarına rağmen imzaladı. Kararın, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yapacağı ABD ziyareti öncesine denk gelmesi dikkat çekti. Beyaz Saray “Güvenlik riskleri konusunda Türkiye’ye güvence veriyoruz” demekle yetindi.

ABD'den Türkiye ve terör örgütü YPG açıklaması

Amerika, Türkiye ile ilişkileri gerecek bir karara imza attı.

Amerika Başkanı Trump, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyareti öncesi ön temaslarda bulunan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’ı Oval Ofiste ayaküstü kabul etti. Trump görüşme sonrası ise terör örgütü YPG’ye ağır silahlar verilmesi için Pentagon'u yetkilendirdi.

PKK/PYD'ye silah verme kararının ardından Pentagon'dan, "Türkiye’nin güvenlik kaygılarının farkındayız. ABD, NATO müttefikini koruma ve yeni güvenlik risklerinin önünde geçme taahhüdünde bulunmaktadır” açıklaması yapıldı.

Beyaz Saray Sözcüsü Sean Spicer de "Güvenlik riskleri konusunda Türkiye’ye güvence veriyoruz" dedi. Danimarka’da yapılan IŞİD'le mücadele koordinasyon konferansında konuşan ABD Savunma Bakanı James Mattis de “Türkiye ile NATO müttefiki olmamız, sorun ya da izlenecek yol konusunda aynı yargılarla yürüyeceğimiz anlamına gelmiyor" ifadelerini kullandı.

Mattis, Litvanya'da yaptığı açıklamada ise "Türkiye ile güney sınırında güvenlik için çok yakından çalışacağız. YPG'ye silah verme kararından dolayı Türkiye'nin endişelerini çözmeye çalışacağız" dedi.

Karar terör örgütünde ise sevinçle karşılandı. "ABD’nin beklenen bir karar aldığını" söyleyen terör örgütü PYD Eş Başkanı Salih Müslim "Amerikalıların YPG’ye silah vermesi doğal” dedi.

Kararın, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 16 Mayıs’ta yapacağı Amerika ziyareti öncesine denk gelmesi dikkat çekti. Amerika, terör örgütüne aralarında ağır makineli tüfekler ve zırhlı araçların da olduğu silah desteği verecek.

ulusalkanal.com.tr

# abd # türkiye # YPG