Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı'ndan yeni seçim sistemi çıkışı

Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Mehmet Uçum, 16 Nisan’dan sonra yurt dışının da ayrı bir seçim bölgesi olarak görülebileceğini söyledi. Türkiye milletvekilliği, Milli Bakiye Sistemi ve yurtdışı milletvekilliğini gündeme getiren Uçum, temsilde adaletin sağlanması gerektiğini kaydetti.

Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı'ndan yeni seçim sistemi çıkışı

Cumhurbaşkanlığı BaşdanışmanıMehmet Uçum, Türkiye’de seçim sisteminde değişiklik yapılması gerektiğini savundu.

Hürriyet gazetesine konuşan Uçum, 16 Nisan sonrası için “Türkiye milletvekilliği, Milli Bakiye Sistemi ve yurtdışı milletvekilliğini” gündeme getirdi.

AKP’nin Yurtdışı milletvekilliği konusunda taahhüdü olduğunu belirten Uçum, “Yurtdışındaki seçmenlerimize diyoruz ki ‘Sen gel, oy kullan’ ama yurtdışı milletvekilliğini vermiyoruz. Bu yanlış” ifadelerini kullandı.

Mehmet Uçum, Türkiye milletvekilliğinin oluşmasıyla yüzde 1 oy alan herkesin en az 1 milletvekilliğiyle Meclis’te temsil edilebileceğini belirtti.

Türkiye’nin 1960’tan önce nüfusa göre milletvekili esasıyla çalıştığını ifade eden Uçum, 100 bin nüfus esaslı milletvekilliği sistemi Türkiye’de vekil sayısının 850 olabileceğini kaydetti.

Meclis’in kuruluş ilkesinin temsilde adalet ve yönetimde istikrar olduğunu belirten Uçum, yüzde 1’lik bir oranın bile Meclis’te temsil edilmesi gerektiğini söyledi.

Avrupa’da seçim barajının yüzde 3-4 civarında olduğunu vurgulayan Uçum, Türkiye’nin de kendi ayarlamasını yapabileceği görüşünde.

ulusalkanal.com.tr

# türkiye # referandum # mehmet uçum # hürriyet # gazete haberleri # 16 nisan # Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı