Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu Alman mevkidaşı Heiko Maas ile bir araya geldi

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Alman Dışişleri Bakanı Heiko Mass'ı Ankara'da ağırladı. Görüşmede iki ülke ve Türkiye ile Avrupa Birliği ilişkileri masaya yatırıldı. Ortak açıklamada ekonomi, vize serbestisi ve Gümrük Birliğinin güncellenmesi konularında mesaj verildi. Ankara ile Atina arasında yeniden başlayacak görüşmeler de iki bakanın gündemindeydi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu Alman mevkidaşı Heiko Maas ile bir araya geldi

Dışişleri BakanıMevlüt Çavuşoğlu Alman mevkidaşı Heiko Mass ile Ankara'da bir araya geldi.

Dışişleri Bakanlığında yapılan baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından iki bakan ortak basın toplantısı düzenledi. Görüşmede iki ülke arasındaki ilişkilerin ele alındığı belirtildi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu iş birliği vurgusu yaptı: ''Pandemiye rağmen ilişkilerimiz geriye girmedi. Özellikle değişik alanlardaki iş birliğini güçlendirmek için çalışacağız.''

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Mass koronavirüs konusunda eşgüdümlü hareket etmek istediklerine vurgu yaparak, ''Ekonomik ilişkilerin zarar görmemesini istiyoruz'' dedi.

İki bakan toplantıda Türkiye ve Avrupa Birliği arasındaki ilişkileri de görüştü. Gümrük Birliği, vize serbesti, mültecilerin durumları konusunda fikir alışverişi yaptı.

Bakan Çavuşoğlu konuyla ilgili olarak, ''Vize serbestisi hayata geçebilir bu sözdür. Gümrük birliği sözleşmesi gerçekleşebilir. Terörle mücadelede de yine somut adımlar atabiliriz. Suriye konusunda kendine bilgi verdim.'' ifadelerini kullandı.

Bakan Çavuşoğlu'nun mevkidaşı Heiko Mass da Türkiye ile AB arasında zor bir yıl geride kaldığını belirtti:

''Geride kalan yılda Türkiye AB arasındaki olaylar izler bıraktı. Zor tartışmalarımız oldu Doğu Akdeniz konusunda. Müttefik ülkelerin savaş gemileri karşı karşıya geldi bunları yaşamak istemiyoruz.''

Türkiye ve Yunanistan arasında Ege'de yaşanan gerginliğin azaltılması için 25 Ocak'ta yeniden başlayacak görüşmeler de iki bakanın gündemindeydi.

Öte yandan Ankara ve Atina askeri heyetleri arasında Doğu Akdeniz konusunda ayrıştırma usullerinin ele alındığı teknik toplantı NATO Karargahı'nda yapıldı. Bakan Çavuşoğlu, ''Temasların yaptırımlarla ilgisi yok. Yaptırımlardan korkan ülke değiliz. Ancak Yunanistan provokatif adımlar atıyor. Boş alanda Navtex ilan ediyor bir şey yapmıyor.'' dedi.

# ankara # pandemi # türkiye # yunanistan # almanya # ege # Dışişleri Bakanı # Mevlüt Çavuşoğlu # doğu akdeniz # avrupa birliği # Atina # vize # heiko maas