7 Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi yayımlandı

Cumhurbaşkanına karşı sorumlu olan Genelkurmay Başkanlığı, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Millî Savunma Bakanlığına bağlandı. Kararnamede; Genelkurmay Başkanlığı, Deniz, Hava ve Kara Kuvvetleri Komutanlığının ayrı ayrı Savunma Bakanına sorumlu ve bağlı olduğu belirtildi. Ayrıca Yüksek Askeri Şuranın yapısı da değiştirildi.

Genelkurmay Başkanlığı Savunma Bakanlığına bağlandı, Askeri Şuranın yapısı değiştirildi, bazı bakanlıklara bağlı yeni kurumlar oluşturuldu.

7 farklı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi aynı gün Resmi Gazete'de yayımlandı.

4 numaralı kararnameyle; Genelkurmay Başkanlığı Millî Savunma Bakanlığına bağlandı. Daha önce OHAL Kararnamesiyle Genelkurmay Başkanlığı Cumhurbaşkanlığına bağlanmıştı. Kararnamede, Genelkurmay Başkanlığı, Deniz, Hava ve Kara Kuvvetleri Komutanlığının ayrı ayrı Savunma Bakanına sorumlu ve bağlı olduğu belirtildi.

Yine 4 numaralı kararnameyle Başbakanlığa bağlı olan AFAD, İçişleri Bakanlığı bünyesinde kuruldu.

Daha önce Avrupa Birliği Bakanlığı kapatılarak Dışişlerine bağlanmıştı. 4 numaralı kararnameyle başkanlığa dönüştürülen Avrupa Birliği kurumu Dışişlerinin bünyesinde görev yapacak.

8 numaralı kararname ise Yüksek Askeri Şura'nın yapısı ve görevlerine ilişkin düzenlendi. 15 Temmuz sonrası sivil üyelerin ağırlıklı olduğu şurada, yeni görevlendirmeler yapıldı.

Buna göre şuranın sivil üyeleri, Cumhurbaşkanı Yardımcıları, Adalet, Dışişleri, İçişleri, Hazine ve Maliye, Millî Eğitim ve Millî Savunma Bakanından oluştu. Askeri kanattan da şurada Genelkurmay Başkanı ile kuvvet komutanları yer alacak.

Toplantılara ise Cumhurbaşkanı başkanlık edecek. Kendisinin katılmayacağı toplantılarda ise belirleyeceği bir yardımcısı toplantılarda başkan olacak.

7 numaralı kararnameyle ise daha önce müsteşarlık olan Savun Sanayii Başkanlığının görev, yetki ve sorumlulukları düzenlendi. Düzenlemeye göre, Savunma Sanayii İcra Komitesi Cumhurbaşkanının başkanlığında, İçişleri ve Millî Savunma Bakanı, Genelkurmay ile Savunma Sanayi Başkanından oluşacak.

6 numaralı kararnameyle de Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliğinin yapısına ilişkin düzenlemeler yer aldı. Kurul, Cumhurbaşkanının çağrısıyla iki ayda bir toplanacak. Toplantılara, Cumhurbaşkanının katılmadığı zamanlarda, Cumhurbaşkanı Yardımcısı başkanlık edecek.

ulusal.com.tr

# Milli Savunma Bakanlığı # genelkurmay başkanlığı # yüksek askeri şura