Hayallerini Satmayanların Festivali

8. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali Dün Akşam ki Açılış Galasıyla Başladı. Direniş Sloganları Salonda Yankılandı.

Hayallerini Satmayanların Festivali

Bu yıl 8.'si gerçekleşen Uluslararası İşçi Filmleri Festivali Antalya'da 5. kez hayat buldu. Dün akşam AKM Aspendos salonunda gerçekleşen açılışgalasına HES'e karşı amansız mücadele yürüten Ahmetler Köylüleri ve Çarşı grubu damgasını vurdu. Antalya Büyükşehir Belediyesi ile KESK, DİSK ve Halkevlerinin işbirliği ile düzenlenen Festivale bir çok demokratik kitle örgütü de destek verdi. 22 Aralık'a kadar sürecek olan festival kapsamında kent merkezi ve ilçelerde bir çok film ücretsiz olarak gösterime girecek. Yine festival kapsamında 21 Aralık günü Gezi Direnişi Sonrasında Türkiye Ekonomisi ve Emek Hareketinin Geleceği konulu panel gerçekleştirilecek. Festival düzenleme komitesi tüm Antalyalıları festivale katılmaya çağırdı.

Antalya'da bu yıl 5. gerçekleşen İşçi Filmleri Festivali dün akşam yapılan açılış galasıyla başladı. Festivalin bu yıl ki ana teması 'Sınırda Yaşamak' olarak belirlendi. Haziran Ayaklanmasının sıcaklığında gerçekleşen festivale 'direniş' damgasını vurdu. Festivalin açılış galası Gezi direnişinde hayatını kaybeden direniş şehitleri ve yaşamını yitiren tüm emekçiler için yapılan bir dakikalık saygı duruşunun ardından başladı. Festivalin düzenleme komitesi kurumlarının temsilcileri birer konuşma yaptı.

Hayallerini Satmayanların Festivali

AKP hükümetine gereken dersi haziran direnişinde verdiğini kaydeden Halkevleri GYK Üyesi ve Akdeniz Temsilcisi Kutay Meriç, festivali direniş şehidi Ahmet Atakan'ın bir sözünden esinlenerek 'hayallerini satmayanların' festivali olarak niteledi. Meriç; "Halkın iradesini ve gücünü hiçe sayan, sandıktan aldığı güçle her şeyi yapabileceğini sanan AKP iktidarına Türkiye halkı sokakta gereken cevabı ve dersi verdi. AKP iktidarı çatırdıyor, sallanıyor. Bu film festivali Antakya'da gezi direnişinde yitirdiğimiz Ahmet Atakan kardeşimizin dediği gibi 'Hayallerini Satmayanların' festivalidir" diye konuştu.

Bu Festivalde Kazanan yada Kaybeden Yok

Bu festival de paranın geçmediğini, kazanan yada kaybedenin olmadığını söyleyen DİSK Akdeniz Bölge Temsilcisi Cemal Aybar, DİSK olarak direnen Ahmetler Köylülerinin, onurlu duruşundan taviz vermeyen Çarşı grubunun, Yatağandaki direnen emekçilerin ve tüm direnişçilerin yanında olacaklarını ifade etti.

Mücadeleye Çağrı

KESK Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü, Eğitim-Sen Antalya Şube Başkanı Nurettin Sönmez mücadelenin artarak devam edeceğini kaydetti. Sönmez, tüm emek kurumlarını mücadeleye çağırdı.

Bu Gurur Bize Ait

Antalya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal Daire Başkanı Adem Akyürek, 50 yıllık Altın Portakal film festivali ile 3 bin yıldır sanat ve kültür etkinliği yapan bu topraklarda emeğe ve emeğin ürettiği direnişin simgelendiği, yaşamın bir başka dille anlatıldığı bir sinema festivaline ev sahipliği yapmanın gururunu yaşadıklarını dile getirdi. Akyürek konuşmasında yaklaşan yerel seçimlerinde önemine vurgu yaparak şunları kaydetti; "Seçim atmosferine girdik. Bu izim için çok anlamlı hepimiz için çok anlamlı birlikte güç olacağımıza inanıyoruz. Antalya da tekrar başaracağız. Ve emeğe saygının bir kenti olmanın değerini hep beraber yaşayacağız."

Ahmetler Köylüsü ve Çarşı Grubuna Ödül Verildi

Konuşmaların ardından festivalde emek ve direniş ödüllendirildi. Ahmetler Kanyonuna kurulmak istenen HES'e karşı yürütülen mücadele adına Ahmetler Köylülerine, Haziran Ayaklanmasında direnişin simgesi olan Çarşı grubuna ve Antalya'da uzun yıllar sendikacılık faaliyeti yürüten Metin Özboz'a ödülleri verildi. Ödülü Ahmetler Köylüleri adına alan direnişin en önündeki Ahmetlerin yiğit kadınlarından Hatice Kocaakça mücadelede kararlı olduklarını vurguladı. Kocaakça; "Şirketin güvenliği defalarca silah sıktı. Her türlü eziyeti ettiler. Üzerimize kepçeler sürdüler, biber gazı sıktılar akla gelebilecek her türlü şeyi yaptılar ama biz yılmadık yılmayacağız, mücadeleye devam" şeklinde konuştu. Çarşı grubu temsilcisi Şükrü Gürsoy, ödülü Çarşının bütün neferleri adına ve gezi olayları sırasında hayatını kaybetmiş tüm şehitler ile hala uyanmayan Berkin Elvan için aldıklarını söyledi. Direniş şehitlerinin resmedildiği siyah beyaz atkıyı ödülünü alırken havaya kaldıran Gürsoy, salonda dakikalarca ayakta alkışlandı.

Direnişin Sloganları Haykırıldı

Ödül törenin ardından İzmir'de gezi direnişine destek vermekten haklarında dava açılan ve yargı aşaması devam eden 'Praksis' müzik grubu sahne aldı. Anteks işçilerinin de ayakta alkışlandığı salonda sık sık Çarşı grubunun tezahüratları ve 'HES Yapma Boşuna Yıkacağız Başına', 'Bu Daha Başlangıç Mücadeleye Devam' sloganları yükseldi.

Haber: Devrim Dönmez - Fotoğraf: Merve Demir

ulusalkanal.com.tr

# işçi # direniş # açılış # Gala # slogan