Çavuşoğlu’nun Suudi Arabistan gezisinde TRT muhabirlerine gözaltı

Katar krizinin çözümü için diplomasi trafiği sürüyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fransız mevkidaşı Emmanuel Macron ve Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani ile görüştü. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da, Mekke'de Suudi Arabistan kralı Selman ile görüştü. Bu arada Çavuşoğlu'nun temaslarını takip eden 2 TRT çalışanı Suudi Arabistan'da gözaltına alındı.

Çavuşoğlu’nun Suudi Arabistan gezisinde TRT muhabirlerine gözaltı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı Macron ve Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani ile görüştü.

Telekonferans yöntemiyle yapılan görüşmelerde, Körfez ülkeleri ile Katar arasında yaşanan gerilim ele alındı.

Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, görüşmelerde bölgedeki gerilimin ivedilikle düşürülmesi gerektiği vurgulandı.

Mevcut gerilimin, yaptırımlar değil diyalog ve müzakere ile çözülebileceği, bu yöndeki çabaların desteklenmesi gerektiği ifade edildi.

Görüşmelerin önümüzdeki süreçte devam etmesi hususunda da mutabık kalındı.

Öte yandan Dışişleri Bakanı Mevlür Çavuşoğlu da, Suudi Arabistan Kralı Selman ile bir araya geldi. Basına kapalı yapılan görüşmede, Katar ile bazı Arap ülkeleri arasında yaşanan krize ilişkin gelişmeler ele alındı. Çavuşoğlu görüşme sonrası yaptığı açıklamada "Erdoğan'ın mesajını Kral Selman'a ilettiklerini" söyledi.

Çavuşoğlu’nun Suudi Arabistan’a yaptığı ziyareti izleyen TRT World muhabirleri ise gözaltına alındı. TRT World’ün Pakistan vatandaşı olan muhabiri Hasan Abdullah ile kameraman Nihat Yayman, Mekke’de kaldıkları otelde gözaltına alındı. 10 saat gözaltında kalan İki TRT çalışanı, Çavuşoğlu’nun durumu Suudi Arabistan Kralı Abdulaziz’e iletmesinin ardından serbest bırakıldı.

Muhabirler, gözaltındayken kendilerine Katar ile ilgili soruların sorulduğunu söyledi.

Sosyal paylaşım sitesi twitter da Katar merkezli Al Jazeera kanalının Arapça hesabını askıya aldı. Twitter, hesabın askıya alınmasının nedeniyle ilgili bir açıklama yapmadı. El Cezire Arapça kanalının hesabı birkaç saat sonra yeniden açıldı.

ulusal.com.tr

# trt # Dışişleri Bakanı # Mevlüt Çavuşoğlu # suudi arabistan # TRT World