Tarihi tren garına büyük saygısızlık

Manisa’da yaklaşık 150 yıllık bir geçmişe sahip olan Horozköy Garı, birçok kez restorasyon yapılmasına rağmen tinercilerin mekanı olmaktan kurtulamadı.

Tarihi tren garına büyük saygısızlık

Manisa’da yaklaşık 150 yıllık bir geçmişe sahip olan Horozköy Garı, birçok kez restorasyon yapılmasına rağmen tinercilerin mekanı olmaktan kurtulamadı. Son 10 yıl içerisinde bir kere tarihi dokusuna uygun olmak üzere 4 defa restore edilen garın son hali yürekleri burktu.

Manisa Yunusemre ilçesinde uzun yıllar hizmet veren ancak, 2002 yılında Türkiye Devlet Demir Yolları (TCDD) Manisa Gar Müdürlüğü’nün binayı boşaltması üzerine kaderine terk edilen tarihî gar, kimliği belirsiz kişi veya kişilerce tahrip edildi. Son görüntüsü ile görenleri hayrete düşüren tarihi gar, yetkililerden edindiğimiz bilgilere göre son 10 yılda 3’ü küçük çapta olmak üzere 4 defa restore edildi. Fransız mimarisiyle yapılan ve geçirdiği restorasyon çalışmalarının ardından her defasında sahipsiz kalan garın, son durumu görenlerin tepkisini çekti. Kimliği belirsiz kişilerce camları kırılıp, kapıları sökülen garın sahipsiz bırakıldığına, TCDD’nin tarihi gara sahip çıkmadığından yakınan mahalle sakinlerinden Mevlüt Güleç, 20 yıldır mahallede oturduğunu söyledi. TCDD’ye sesini yükselterek, tarihi gara sahip çıkılmasını gerektiğine dikkat çeken Güleç, şöyle konuştu: “Ben vatandaş olarak çok vahşice buluyorum. Yani devletin malını böyle yapmak, kırmak. Burası daha yeni yapıldı. Bilmiyorum ama çok ayıplıyorum. Burada tinerciler, içkici, esrarcılar hepsi var. Geçenlerde burada devlet demir yollarından bir görevli vardı. ‘Ya buraya neden bir kişi oturtmadınız.’ Dedi. Görevli, ‘Ben söyledim. Beni kimse kaideye almadı. Bu hale soktular’ dedi. Burada kamera yok. Güvenlik yok. Buraya kamera ya da güvenlik koysalar önlenirdi. Ama koymadılar. Yani buradan devlet demir yolları genel müdürlüğüne sesleniyorum. Burayı ya kiraya versinler. Ya da birini otursunlar. Yazık şuraya bir sürü masraf ettiler.”

Diğer yandan konuyla ilgili görüşlerini sorduğumuz TCDD Manisa Gar Müdürlüğü konuya ilişkin açıklama yapmadı.

İHA

# Manisa # saygısızlık # tran # gar