WSJ: Beyaz Saray, Esad yönetimi içinde askeri darbe için temaslar kurmaya çalıştı

Wall Street Journal gazetesi ABD yönetiminin birkaç yıldır Suriye yönetiminin bazı unsurları ile gizli görüşmeler yaptığını ileri sürdü. Haberde ABD'nin bu yolla Suriye ordusunda çatlaklar aradığı ve askeri bir darbeyi düşündüğü belirtildi.

WSJ: Beyaz Saray, Esad yönetimi içinde askeri darbe için temaslar kurmaya çalıştı

"Beyaz Saray Suriye'deki yönetimin bazı unsurlarıyla birkaç yıldır temas kuruyor. ABD'nin ilk hedefi Suriye'de askeri bir darbe yapmaktı" Bu iddiayı Amerikan Wall Street Journal gündeme getirdi.

Habere göre ABD yönetimi 2011'de çatışmalar başladıktan sonra, rejim değişikliği sağlayabileceğini düşündüğü "Suriye'deki bazı subaylarla" iletişim kurmaya çalıştı. Yönetimdeki kişilere Esad'ı terk etmeleri için "teşvikler" teklif edildi. Ancak bu yolla çok az temas sağlanabildi.

Eski ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı William Burns'ün iki kez Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim'i telefonla aradığı ve Şam'a "kimyasal silah" uyarısında bulunduğu da iddia edildi. Beyaz Saray'ın 2013'ten sonra ise, Esad'a "çatışmaları sınırlandırma" mesajları göndermeye başladı. Esad ise Washington'a birkaç kez "benimle terörizme karşı birleş" mesajı gönderdi. Bu görüşmelerin aracısının ise, işadamı ve Esad'ın yakın tanıdıklarından olan Halid Ahmed olduğu ileri sürüldü.

Geçen bahar aylarında eski bir Beyaz Saray yetkilisi Steve Simon, Ahmed'in daveti üzerine Şam'a gitmiş ve Esad'la görüşmüştü. Resmi olmamasına rağmen, bu görüşmenin öncesinden ve sonrasından ABD'li yetkillerin haberi vardı. Simon'un bu görüşmede Esad'a, "diğer muhaliflere değil IŞİD'e odaklan ve BM öncülüğündeki yerel ateşkesler inisiyatifine destek ver" teklifini yaptığı iddia edildi.

Öte yandan ünlü ABD'li gazeteci Seymour Hersh de geçen günlerde , ABD ordusunun "Esad'ı devirme" ısrarına soğuk baktığını ve Beyaz Saraydan habersiz Suriye ordusuna istihbarat aktardığını yazmıştı.

ulusalkanal.com.tr

# abd # Beyaz Saray # Beşşar Esad # Wall Street Journal