AK Parti'nin yeni Anayasa çalışmaları: Cumhurbaşkanı Yardımcısı nasıl belirlenecek? Taslak metin kamuoyuna ne zaman sunulacak?

AK Parti yeni Anayasa çalışmalarında taslak metni tamamlayarak MHP’ye götürmeye hazırlanıyor. Anayasa Bilim Kurulu’nun hazırladığı taslak metinde ilk dört maddenin korunacağı ancak dil konusunda düzenleme yapılacağı öğrenildi.

AK Parti'nin yeni Anayasa çalışmaları: Cumhurbaşkanı Yardımcısı nasıl belirlenecek? Taslak metin kamuoyuna ne zaman sunulacak?

Yeni Anayasa çalışmalarında taslak metin tamamlanma aşamasına getirildi. AK Parti kamuoyuna duyurmadan önce metni MHP’ye sunacak.

AK Parti yeni Anayasa üzerinde çalışmalarını sürdürüyor. Anayasa Bilim Kurulu’nun bitirme aşamasına getirdiği taslak metin ile ilgili önce önümüzdeki ay MHP’den bir heyetle görüşme yapacak.

Yeni anayasa metninde yer alacak olan “Başlangıç Bölümü”nün ayrıntıları da belli olmaya başladı. İlk dört maddenin korunacağı belirtilen metinde dil konusunda değişiklik yapılacağı belirtildi. Buna göre, “Türk milleti” kavramı “Her ferdin asli unsuru olduğu bir Türk milleti” diye tanımlanacak.

“Devletin dili Türkçedir” yerine, “Devletin resmî dili Türkçedir” şeklinde düzeltme yapılabileceği ifade edildi.

CUMHURBAŞKANI YARDIMCISININ SEÇİMİ

MHP ile yapılacak görüşmelerde, öncelikli başlıklardan bir tanesi de Cumhurbaşkanı Yardımcısının seçimi olacak. MHP’nin hazırladığı taslakta Cumhurbaşkanı ile birlikte 2 yardımcısının da halk tarafından seçilmesi öneriliyordu.

Anayasa Bilim Kurulu’nun üzerinde çalıştığı taslakta ise farklı formül aranıyor.

Öte yandan, taslakta halka Meclis’e kanun teklifi sunma imkânı getirilmesi yer alıyordu. Yapılan son toplantılarda, 500 bin imza sayısını bulan vatandaşların Meclis’e kanun teklifi sunması üzerinde duruldu.

OCAK YA DA ŞUBAT AYINDA KAMUOYUNA SUNULMASI HEDEFLENİYOR

AK Parti’nin son şekli vermeye hazırlandığı taslak, MHP ile yapılacak çalışmaların ardından Cumhur İttifakı’nın Anayasa metni Ocak ya da Şubat ayında halka sunulacak. Nisan ya Mayıs aylarında da Anadolu’da toplantılara başlanacağı belirtildi.

# mhp # ak parti # meclis # yeni anayasa # cumhurbaşkanı yardımcısı # cumhur ittifakı # AK Parti MHP # ak parti anayasa # Anayasa Bilim Kurulu