AKP’de moraller neden bozuk! ‘Hayır’ oyları neyin habercisi?

Aydınlık gazetesi yazarı İsmet Özçelik bugünkü yazısında, "Sonra tanıdığım AKP’lilerle sohbet ettim. Seçmenin “sarı kart” gösterdiğini saklamadılar. Muhalefeti suçlamadılar. Yaşanan sonucun AKP içinden kaynaklandığını ifade ettiler" dedi.

AKP’de moraller neden bozuk! ‘Hayır’ oyları neyin habercisi?

Özçelik'in Aydınlık gazetesindeki yazısı şöyle:

Sis dağılıyor. 16 Nisan tablosu şimdi daha iyi görülmeye başladı. Eşit olmayan kampanya, devlet olanakları ve devlet gücü, bol keseden vaatler, ekonomik krizin 16 Nisan sonrasına ertelenmesi, mühürsüz oylar, seçim hileleri... Bütün bunlara rağmen AKP’liler ortaya çıkan sonucu sorguluyor.

Halk oylamasında “bir şeylerin olduğunu” AKP’liler de reddetmiyor. YSK için yapılan, “Peçeteye yazılan ‘Evet’ oylarını bile geçerli sayma eğiliminde” eleştirilerine ses çıkarmıyorlar. Birkaç fanatik dışında YSK’yı savunan yok.

SEÇMENDEN SARI KART

Meclis Salı günü aç-kapa yaptı. Milletvekilleri Ankara’ya gelmişti. Gazeteciler doğal olarak AKP milletvekillerinin görüşünü merak ediyordu. Meclis’te görev yapan arkadaşlara izlenimlerini sordum. Tamamına yakınının görüşü aynıydı:

“AKP’de moraller bozuk!”

Sonra tanıdığım AKP’lilerle sohbet ettim. Seçmenin “sarı kart” gösterdiğini saklamadılar. Muhalefeti suçlamadılar. Yaşanan sonucun AKP içinden kaynaklandığını ifade ettiler.

MECLİS NEDEN TATİL EDİLDİ?

“Meclis’i niye tatile soktunuz?” diye sordum. Açık konuştular. “Milletvekillerimiz bir arada olursa ortalık karışacak. İç hesaplaşma işaretleri var. Siyaseti biraz soğutmamız lazım. Hele bir iki hafta geçsin ortalık sakinler” dediler.

Anlayacağınız, AKP’liler kazanılan zaferin(!) “Pirus zaferi” olduğunun farkında.

HAYIR’IN ANALİZİ

Daha önce gündeme getirdik. Ama önümüzdeki dönemi iyi görmek açısından biraz daha açmak lazım.

“Hayır” oylarının yüksek çıktığı iller, “Evet” oylarının yüksek çıktığı illeri çember gibi sarmış durumda. Çemberin tamamlanmasına az bir bölge kalmış görünüyor.

Türkiye’nin 2 bin 949 km kara, 7 bin 816 km kıyı olmak üzere, toplam 10 bin 765 km sınırı var. Bu sınırın üçte ikisi “Hayır”la çevrilmiş halde.

“Hayır”lar ortalara doğru ilerliyor. Ortalarda da ciddi gedikler açılmış halde. Ankara, Eskişehir Bilecik, ...

AKP’nin “kıyılara sıkıştılar” iddiası çöküyor.

TURİZM POTANSİYELİ

Antalya, Muğla, Aydın, İzmir, Mersin, Hatay, İstanbul, ... gibi Türkiye’nin turizm merkezlerinin tamamına yakınında “Hayır”lar önde.

Diğer yabancılara yönelik turistik yörelerde de AKP-Bahçeli-Destici bloğu geriliyor.

TARIM BÖLGELERİ

İhracata yönelik yaş meyve ve sebze, işlenmiş tarım ürünleri üreten bölgelerde de durum aynı. “Hayır” oyları “Evet” oylarını geçmiş durumda.

İzlenen dış politikanın yarattığı sıkıntı oylara da yansımış bulunuyor.

SANAYİ MERKEZLERİ

İstanbul, İzmir, Adana, Ankara, Mersin, Antalya, Manisa, Uşak, Denizli, Eskişehir, Tekirdağ, ...

Türkiye’nin sanayi merkezleri. Hepsinde “Hayır”cı. Bursa, Kocaeli, ... gibi üretim yerlerinde de AKP-Bahçeli-Destici bloğunda ciddi erime var.

TÜRK EKONOMİSİNİ SIRTLAYAN İLLER

Özetlersek, Türkiye ekonomisini sırtlayan, döviz kazandıran, en çok işçi çalıştıran, ... illerde “Hayır” önde. Diğer illerde de eğilim bu yönde.

“Hayır” oylarının hakim olduğu iller, Türkiye’nin motoru durumunda. Hem ekonomik hem siyasi..!

AKP’LİLER DE FARKINDA

Kıdemli AKP’lilerle bu konuyu da görüştüm. Her şeyin farkındalar. “Durum geleceğimiz açısından pek iyi görünmüyor” demekten de çekinmediler.

Esen rüzgarın Anadolu’nun tamamını saracağını hissediyorlar. Parti yönetiminin sonuçları iyi değerlendireceğini umuyorlar. “Kamplaşma yaratarak seçim kazanma” taktiğinin sonuna geldiğini söylediler.

İzlenen politikaların sadece ülkeye değil, AKP’ye de zarar verdiğinin ortaya çıktığını vurguladılar.

“Mevcut politikalarda ısrar edersek, Türkiye hızla kahverengileşecek” ifadesini kullandılar.

2019 için “Kime niyet, kime kısmet” vurgusu yaptılar. 2019’u Erdoğan için çantada keklik görmediklerinin işareti!

İzliyoruz!

ulusalkanal.com.tr

# AKP # referandum # hayır oyu