'Derin Tarih' dergisinin Atatürk’e hakareti ilk değil

Atatürk’e hakaretleriyle tepki çeken ‘Derin Tarih’, ‘İngilizler ile Mustafa Kemal nasıl anlaştı’ başlıklı sayısı ile ‘Son halifenin dramı’ adlı kitabı dağıtmış, kitapta Atatürk’ün kız yurdundan öğrenci kaçırdığı ima edilmişti

'Derin Tarih' dergisinin Atatürk’e hakareti ilk değil

Derin Tarih adlı derginin 2013 Temmuz sayısında, Atatürk’ün kız yurdundan öğrenci kaçırdığını ima eden bir kitap hediye ettiği ortaya çıktı.

Atatürk ve cumhuriyet düşmanı Manavoğlu Nevres Bey’in Bakanlar Kurulu kararı ile yasaklanan “Son halifenin dramı” kitabı da dergi tarafından basıldı. Tvnet’te yayınlanan ve Atatürk’e edilen hakaretler nedeniyle tepki çeken Derin Tarih’in, geçmişteki vukuatları gündeme geldi. Albayrak Medya Grubu tarafından yayımlanan derginin “Lozan ve Kürtler İngilizler ile Mustafa Kemal nasıl anlaştı” başlığıyla Temmuz 2013’te yayımlanan 16. sayısı ile, Manavoğlu Nevres Bey’in “Son halifenin dramı” kitabı, “Yasak kitap ilk kez Derin Tarih’te” duyurusuyla basılarak dağıtıldı.

Derin Tarih Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Armağan da kitabı sosyal medya hesabından “90 yıldır yasaklı olan kitap Derin Tarih’le ilk kez okuruna ulaşıyor. Son Halifenin Dramı, Osmanlıcasıyla hediye” diye duyurdu. Nevres Bey’in kitabının 75’inci sayfasında Mustafa Kemal Atatürk ima edilerek şu ifadelere yer verildi: “Osmanlı padişahlarının harem hayatına düşkün olduğunu iddia edenler şu kadar insaf etmezler mi ki, bu Osmanlı padişahlarının hiçbiri Ankara Kız Öğretmen Okulu’nda okuyan hür ve bakire bir kızı gece vakti ve cebren okulundan alıp (....) cebren ırzını mahvetmek kötülüğünü yapmamıştır. Bir gözü firengiden kör olan (...) bir cumhurbaşkanına tapanların artık dünyada hiç kimsenin ahlaklılığını söz konusu etmeye hakları yoktur.”

Özdemir İnce, Aydınlık’ta 23 Temmuz 2013’te yayımlanan ve Derin Tarih dergisini eleştirdiği “Lozan’da neler döndü” başlıklı yazısında bu ayrıntıya dikkat çekti: “Mustafa Armağan, Cumhuriyet’in ve kurucularının manyakça düşmanlarındandır. Birkaç aydır pespaye kitapçıklar armağan ediyor. Temmuz 2013 ayında Manavoğlu Nevres Bey’in ‘Yasak Kitap’ı ‘Son Halife’nin Dramı’nı dağıttı.” Yazısında kitaptaki iftiralara yer veren İnce “Bu cümlenin altını Mustafa Armağan da seve seve imzalar” dedi. Armağan, yazı üzerine İnce ve Aydınlık hakkında dava açtı. Aydınlık dünkü haberinde 2015’te beraatimizle sonuçlanan davanın gerekçelerini yazdı.

‘Hakaret etsem kullanılmış derdim’

Özdemir İnce, davaya konu olan “Lozan’da neler döndü” başlıklı yazısında Derin Tarih dergisini “lüks tuvalet kağıdı” olarak nitelemişti. Mustafa Armağan, şikayet dilekçesinde bu ifadelerin ha- karet içerdiğini iddia et- miş, İnce ise cevap dilekçesinde şunları kaydetmişti: “Basit bir durum tespitinden ibaret olan ‘lüks tuvalet kağıdı’ nitelemesi herhangi bir hakaret amacı taşımamaktadır. Hakaret etmeye niyetim olsaydı ‘kullanılmış lüks tuvalet kağıdı’ derdim. Kullanılmamış bir tuvalet kağıdı, herhangi bir kağıt rulosudur. Bir tek amaçla kullanılabilir. Şikayetçi Mustafa Armağan’ın çıkardığı dergi de yukarıda açıklamış olduğum gibi tek bir amaçla, Türkiye Cumhuriyeti’ni, kurucularını, devrimlerini karalamak amacıyla yayımlanmaktadır. Bunun dışında gerçek tarihçiler nezdinde herhangi bir bilimsel ve edebi değeri bulunmamaktadır. ‘Lüks tuvalet kağıdı ‘ tanımlaması derginin bilimsel açıdan değersizliğini, bir magazin ve dedikodu dergisi olduğunu işaret etmek amacıyla kullanılmıştır.” Gazetemizin Avukatı Beste Dönmez Gedek de davayla ilgili şunları söyledi: “Biz bu davada Atatürk’e ve Cumhuriyet değerlerine saldırılara müsaade edilmeyeceğini ortaya koyduk. Yazarımızın lüks tuvalet kağıdı olarak tanımladığı ‘Derin Tarih’in bir safsata yığını olduğu mahkeme kararıyla da tescil edilmiştir.”

Irmak Mete

Aydınlık

# atatürk # hakaret # Derin Tarih