Kerkük'e Kürdistan flaması asılması kararına tepki

AKP hükümeti başkanlık için evet propagandasına kilitlenirken, İstanbul Atatürk Havalimanı'nda göndere çekilen Kürdistan flamasının Kerkük'te kalıcı hale getirilmesi teklifi Kerkük İl Meclisi'nde onaylandı. Kürt üyelerinin oylarıyla alınan karara göre, flama kentteki resmi kurumlarda Irak bayrağı ile birlikte asılacak. Durumu protesto eden il meclisinin Türkmen ve Arap üyeleri ise oylamaya katılmadı. Karara, Bağdat'ın da tepkisi gecikmedi.

Devletin zirvesi başkanlık referandumuna kilitlendi. Hükümet evet mitinglerine odaklanmışken İstanbul Atatürk Havalimanı'nda göndere çekilen Kürdistanflamasının Türkmen kenti Kerkük'te kalıcı hale getirilmesi teklifi onaylandı.

Kerkük Valisi Necmettin Ömer Kerim'in 16 Mart'ta Kerkük İl Meclisi'ne sunduğu teklif, Irak Kürt Bölgesel Yönetimine yakın Kürt meclis üyelerinin oylarıyla kabul edildi.

Kararda, "Irak Anayasası'nın 140'ıncı maddesinin uygulanacağı zamana kadar kamu dairelerde Irak bayrağının yanında Kürdistan flamasının asılmasına karar verildiği" belirtildi. Kararın hemen ardından kurumlara bölgesel yönetimin flaması asılmaya başladı.

46 üyeden oluşan il meclisindeki oylamaya, durumu protesto eden 15 Türkmen ve Arap üye katılmadı.

Karara, Irak Merkezi Hükümetinin tepkisi gecikmedi. Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Usame en-Nuceyfi, "Bu adımı Kerkük'teki ulusal birliğe aykırı buluyoruz. Kentteki bileşenler arasındaki anlaşma ve danışma ruhuyla çelişiyor" dedi.

Nuceyfi, tek bir grubun veya partinin iradesinin empoze edilmesinin kabul edilemez olduğunu vurguladı, kararın gözden geçirilmesi çağrısında bulundu.

Kerkük İl Meclis'inin kararı Türkiye'de de protesto edildi. Irak Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği'nin Ankara temsilciliği üyeleri AKP hükümetine çağrı yaptı.

ulusalkanal.com.tr

# tepki # Kerkük # Kürdistan # flama