Irak’tan ABD vatandaşlarına 90 gün süreyle ülkeye giriş yasağı

Amerika Başkanı Donald Trump'ın göçmen kararnamesine tepkiler büyüyor. New York Federal Mahkemesinin kararnameyi askıya almasının ardından dört federal mahkemeden daha geçici olarak askıya alma kararı geldi. Amerika'nın her yerinde protestolar düzenlenirken, 16 eyaletin başsavcısı da ortak bir bildiri yayınlayarak kararnameyi kınadı. Kararname'ye İran'dan sonra Irak'tan da misilleme geldi. Irak da Amerikan vatandaşlarının ülkeye girişini 90 gün süreyle yasakladı.

Irak’tan ABD vatandaşlarına 90 gün süreyle ülkeye giriş yasağı

Amerika'da Donald Trump'ın çıkardığı, 7 ülkenin vatandaşlarının ülkeye girişine 90 gün süreyle yasak getiren Başkanlık kararnamesine tepkiler çığ gibi büyüyor.

New York Federal Mahkemesinin kararnameyi askıya alan kararının ardından California (Kaliforniya), Virgina (Vircinya), Washington (Vaşington) ve Massachusetts (Masaçusets) eyaletlerinin federal mahkemeleri de kararnameleri askıya almaya karar verdi.

Trump'ın göçmen kararına tepki gösteren Amerikalılar da eylem yaptı. San Fransisco (San Fransisko), California (Kaliforniya), New York (Niyork), Boston ve Los Angeles (Los Encılıs) gibi birçok eyalette gösteriler düzenlendi.

Özellikle havalimanlarında yoğunlaşan gösterilere binlerce Amerikalı katıldı.

Öte yandan, 16 eyaletin başsavcısı ortak bir bildiri yayınlayarak "anayasaya ve ABD değerlerine aykırı ve yasa dışı" olarak niteledikleri kararnameyi kınadı.

Donald Trump ise yaptığı açıklamada imzaladığı başkanlık kararnamesini savundu. Trump, "Biz baskıdan kaçanlara karşı şefkatli olmaya devam edeceğiz. Ama bunu yaparken ülkemizde yaşayanları ve sınırlarımızı korumayı da sürdüreceğiz" dedi.

Trump, benzer bir kararname'nin 2011 yılında Obama yönetimi tarafından da çıkarıldığını, böylece Irak vatandaşlarının ülkeye girişinin kısıtlandığını belirtti.

Kararnameye İran'dan sonra bir misilleme de Irak'tan geldi. Irak hükümeti Amerikan vatandaşlarının ülkeye girişini 90 gün süreyle yasakladı. Irak hükümeti bu uygulamaya Amerika'nın son vermesi halinde kendilerinin de son vereceğini duyurdu.

ulusalkanal.com.tr

# abd # ırak # trump