RTL, Deniz Yücel ve Türkiye'yi ADD'lilere sordu

RTL, Avrupa'da yaşayan Türklere Türkiye'nin durumunu ve Deniz Yücel'i sordu

RTL, Deniz Yücel ve Türkiye'yi ADD'lilere sordu

Aydınlık/Duisburg

Alman özel televizyon kanalı RTL, Spiegel TV program yapımcıları, Kuzey Ren Westfalya (NRW) bölgesinde sokaklardaydı. RTL, Türkiyenin genel durumuyla ilgili sorulara dernekler ve esnaflar dolaşılarak yanıt aradı.

TV kanalı sorularını sormak için, uzun yılllardan beri toplum yararına faaliyet gösteren Duisburg Atatürkçü Düşünce Derneği’ni de ziyaret etti.

TV kanalı, dernek yöneticilerine, ‘Türkiyenin genel durumu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?’ ve ‘Türkiye’de tutuklanan gazeteci Deniz Yücel hakkında ne düşünüyorsunuz?’ sorularını yöneltti.

‘TÜRK MİLLETİ DELİ GÖMLEĞİNİ YIRTIP ATACAK’

RTL’nin ‘Türkiyenin genel durumu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?’ sorusuna ADD Duisburg Başkanı Hüseyin Ural şu yanıtları verdi;

“Türkiye’de olağanüstü zor koşullar yaşanıyor. Cumhuriyetimizin kurulduğu günden beri karşılaştığı en tehlikeli virajdayız. Anayasa değişikliği adı altında getirilmek istenen rejim değişikliği 150 yıllık Parlamenter sistemi ortadan kaldıracak, bu tamamen, Türk siyasi kültürü’ne aykırıdır. 150 Yıllık Parlamenter sistem tecrübesi yanında, Türk tarihinde binlerce yıllık Şura ve İstişare geleneği vardır. Bin yıllardan beri bağımsız ve özgür yaşamış Türk milleti bu tek adam sultasını kabul etmez.

Anayasada yapılacak değişiklikle, kuvvetler ayrılığının terk edilerek tüm yetkilerin tek adama devredilmesi kabul edilemez. Söz konusu kişinin istediğinde meclisi fesih edebileceği bir durumda, parti bağlantılı bir başkanın tüm halkı kucaklamasının da mümkünü yoktur.

Türk milletine biçilen bu gömlek dar gelir, öyle umut ediyorum ki, milletimiz kendisine layık görülen bu ‘deli Gömleği’ni yırtıp atarak, son sözünü HAYIR şeklinde söyleyecektir.”

‘TÜRKİYE ZORLU BİR SÜREÇTEN GEÇERKEN BİZ TEHLİKELER KONUSUNDA UYARI GÖREVİ YAPIYORUZ’

Avrupa Atatürkçü Düşünce Dernekleri Birliği (AADDB) 2. Genel Başkan Yardımcısı, Siyaset Bilimcisi Gonca Sarıkartal, RTL’nin ‘Türkiyenin Genel durumu’ hakkındaki sorusuna şu yanıtları verdi;

“Türkiye zorlu bir süreçden geçiyor. Biz AADDB’leri olarak, HAYIR kampanyasında, aktif rol alıyoruz. Anayasa değişikliği ile getirilmek istenen sistemde, oluşacak tehlikelere dikkat çekmek, gelecekle ilgili kaygılarımızı dile getiriyoruz. Bilgilendirme masaları açıyoruz.

Halkımızla birebir görüşüp anlatıyoruz. Çeşitli konferans planlamaları yaparak halkımızı HAYIR oyu kullanmaları konusunda aydınlatıyoruz. 16 nisan sonrası da Türkiye’nin birlik ve beraberlik içinde yola devam edecek."

‘GAZETECİNİN TERÖR ÖRGÜTÜNE MENSUP OLMAMASI KOŞULUYLA...’

Deniz Yücel hakkındaki sorulara da AADDB Onursal Başkanı Dursun Arı yanıtladı;

“Prensip olarak gazetecilik faaliyetlerinden ötürü bir gazetecinin tutuklanmasına karşıyız. Ancak bu gazetecinin bir terör örgütüne mensup veya destek olmaması koşuluyla. Türkiye terör eylemleri nedeniyle binlerce insanı kaybetti. Savaşın içerisindeyiz. Bir darbe teşebbüsü yaşadık, yüzlerce insanımızı şehit verdik. Türkiye'ye karşı sürdürülen bu savaşın sadece silah kuşanarak yürütülmediğini biliyoruz. Gazeteci veya yardım örgütü mensubu görüntüsü altında terör örgütlerine destek veren yabancılar gördük. Bu anlamda yargının konuyu inceleyip sonuçlandırılmasını beklemek gerekir. Söz konusu Almanya olunca iş daha da karmaşıklaşıyor. Almanya Türkiye'deki darbe girişimine karşı net bir tutum takınmadı. Üstüne üstlük darbecilerin beyin takımı Almanya'da iltica talebinde bulundular ve buradalar. PKK özgürce faaliyet gösteriyor. Ergenekon ve balyoz tertiplerin de bir çok yurtsever gazeteci gözaltına alındığında Almanya'nın tepkisini ve dayanışmasını görmedik. Almanya'nın basın özgürlüğü ve fikir özgürlüğü bağlamında başka ülkelere ders verecek durumda değil. Ayrıca Türk bakanlara Almanya'da toplantı yaptırılmaması evet cephesini desteklemeye hizmet etmektedir.

Çünkü bu çevreler bakın PKK ve FETÖ'yü himaye edenler bize toplantı yaptırmıyorlar, diyecekler. Bu mağduriyetten oy devşireceklerdir."

PROGRAM BU AKŞAM YAYINLANACAK

Alman RTL Televizyon kanalının gerçekleştirdiği bu programın görüntülerini bu gece (5 Mart 2017) saat 22:15’de RTL’den izleyebilirsiniz.

# Deniz Yücel