Vergi borçlarına yapılandırma: Meclis'te kabul edildi

Vergi borçlarının yapılandırılmasına ilişkin kanun teklifi Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi. Kanuna göre 30 Nisan 2021 öncesine ait kesinleşmiş, vergi, harç, sigorta prim ve öğrenim kredisi borçları ile cezalar yeniden yapılandırılacak. Yapılandırma için başvurular 31 Ağustos’a kadar yapılacak.

Vergi borçlarına yapılandırma: Meclis'te kabul edildi

Salgın nedeniyle ekonomik açıdan olumsuz etkilenen vatandaşların borçlarına yapılandırma geldi.

Vergi borçların yapılandırılmasına ilişkin kanun teklifi Meclis Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı. Kanuna göre yurttaşların 30 Nisan 2021 öncesine ait vergi, harç, Sosyal Güvenlik Kurumu prim ücreti, Kredi ve Yurtlar Kurumu borçları yapılandırılacak. İdari para cezaları, gecikme faizleri ve cezaları da yapılandırma kapsamında olacak.

Bazı bakanlık ve kurumlara olan yapılandırılabilecek. Belediyelerin su, atık su ve katık atık ile sunduğu bazı hizmetlerden kaynaklanan ücret alacakları da yapılandırılabilecek borçlar arasında.

Kanunla birlikte esnafa sicil affı da geldi. Karşılıksız çek, protesto edilmiş senet, kredi kartı ve diğer kredi borçlarını zamanında ödeyemeyen esnaf uygulamadan yararlanacak.

Daha önce yapılandırmadan yararlanamayanlar başvuru yapabilecek. Yararlanan ancak taksitlerini ödemeyenler de yeni yapılandırma kapsamına girebilecek. Bu kişiler için borçlarının yüzde 10'unu ödemiş olma şartı aranacak.

Yapılandırma için başvurular 31 Ağustos’a kadar e-Devlet aracılığıyla Gelirler İdaresi Başkanlığı sistemi üzerinden yapılacak. Yapılandırmadan yararlanacaklar borçlarını 6, 9, 12 ve 18 aylık taksitler halinde ödeyebilecek. Belediyeler ve bunlara bağlı kamu tüzel kişiliğine yönelik borçlar ise 120 eşit taksitte ödenebilecek.

# ekonomi # meclis # gündem # salgın # bakanlık # prim # Kredi ve yurtlar kurumu # Öğrenim kredisi # vergi borçları