Doğu Guta'ya 'Halep' modeli

Suriye Ordusu'nun Halep'teki tarihi zaferi hafızamızda. Türkiye, Halep'teki muhalif grupları Fırat Kalkanı Harekatı'na kaydırarak Halep'teki zafere katkıda bulunmuştu. Şimdi aynı süreç Doğu Guta'da işleyecek. İşareti Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın verdi. Doğu Guta’da El Nusra gibi terör örgütlerinin olduğunu vurgulayan Kalın, terör unsurlarının çıkartılması konusunda Rusya ile çalışmaların yapıldığını açıkladı

Doğu Guta'da ikinci bir Halep süreci mi işleyecek?

Ankara ile Moskova arasındaki Halep anlaşması Suriye sahasının en kritik gelişmesi olarak öne çıkmıştı.

Ankara Halep'i kontrol altında tutan ÖSO gruplarını Fırat Kalkanı Harekatı'nın olduğunu bölgeye kaydırmıştı. Böylece, Suriye Ordusu El Kaide'nin Suriye kolu El Nusra'ya karşı Halep'te zafer kazanmıştı. Suriye politikasının oluşturulduğu merkezlerde Halep'in ardından aynı sürecin Afrin ve İdlib'te de işlediği konuşuluyor. Suriye Ordusu El Nusra'nın yeni oluşumu HTŞ'ye karşı İdlib'de ilerliyor. Ankara ise Afrin'de PKK/PYD'ye darbe vuruyor.

Halep ve İdlib'in ardından ise gözler Suriye sahasının bir diğer kritik noktası, Doğu Guta'da. Bölgede Halep modelinin işletilmesi gündeme geldi. Ulusal Kanal Rus diplomatik kaynaklardan "Suriye Ordusu Doğu Guta'yı kontrol altına alacak, Türkiye de bazı grupları İdlib'e kaydıracak." bilgisini haberleştirmişti.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, işte bu formüle ilişkin dikkat çeken mesajlar verdi.

Kalın, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile 6 Mart'ta yapılan telefon görüşmesini hatırlattı. "Putin talimatı verdi" dedi.

Konu, Astana'da yapılan Türkiye, Rusya ve İran'ın Dışişleri Bakanlarının katıldığı toplantıda da ele alınacak. Ve İstanbul zirvesi... Nisan aynın başında yapılacak zirvede Türk, Rus ve İranlı devlet başkanları İstanbul'da buluşacak. Doğu Guta'dan Afrin'e Suriye krizinin düğüm noktaları masaya yatırılacak.

ulusal.com.tr

# Halep # doğu guta