Siyasi partiler hayvan hakları için birleşti

Siyasi partiler, Hayvan Haklarını Araştırma Komisyonu’nun hazırladığı raporda birleşti. Meclis Genel Kurulu’nda 50 maddelik rapor üzerindeki görüşmeler tamamlandı. Raporun yasalaşması için önce komisyona ardından Genel Kurul'a gelmesi bekleniyor.

Siyasi partiler hayvan hakları için birleşti

Siyasi partiler hayvan hakları için birleşti. Komisyon raporunun yasalaşması bekleniyor.

Hayvanları Koruma Yasası, 2004’te çıkmıştı. Yasada değişikliğe ilişkin ilk girişim 2011’de oldu. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da beklemede olan yeni yasayı 2018’de gündeme getirmişti. Mayıs 2019’da kurulan Hayvan Haklarını Araştırma Komisyonu ise yasaya temel oluşturacak bir taslak raporu hazırladı.

Öneriler raporda 34 başlıkta toplandı. Taslak raporu 16 Ocak’ta Meclis Genel Kurulu’ndaydı. Tüm siyasi partiler rapor metninde birleşti. Vekiller ortak mesajlar verdi.

Komisyon başkanı Ak Parti Tekirdağ Vekili Mustafa Yel, 5199 sayılı hayvanları koruma kanunundaki eşya tanımının yeni yasada olmayacağını vurguladı.

Raporda yer alan öneriler arasında yeni kanunun isminin Hayvan Hakları Yasası olması var. Mevcut kanunda hayvanlara yönelik saldırılar, işkence, öldürme, dövüştürme gibi fiiller “suç” değil “kabahat” olarak değerlendiriliyor. Yasa ile bu suçlara en az 2 yıl 1 ay hapis cezası getirilecek. Cezalar para cezasına çevrilemeyecek.

Ayrıca raporda yer alan faytonların kısıtlanması Meclis gündeminde de yer aldı. Denizli Vekili Gülizar Biçer Karaca İstanbul Adalar’daki faytonların kaldırılacağını söyledi.

Komisyon raporunun kısa sürede yeni bir kanun haline getirilmesi bekleniyor.

HABER: BUSE GENÇTÜRK KAMERA:UĞUR PİDECİ

ulusal.com.tr

# Meclis Genel Kurulu