THD Genel Başkan Yardımcısı Bulut: Çalışma saatleri 24 saatten fazla olan hemşire arkadaşlarımız var

Türk Hemşireler Derneği Genel Başkan Yardımcısı Hülya Bulut Ulusal Kanal’da Yeşim Eryılmaz’ın sunduğu Gün Ortası programına konuk oldu.

THD Genel Başkan Yardımcısı Bulut: Çalışma saatleri 24 saatten fazla olan hemşire arkadaşlarımız var

Hemşirelerin salgınla mücadelede hangi zorluklarını yaşadığına ilişkin Bulut, "Sağlık Bakanlığı'mızın ilk vakayı açıkladığı tarihten itibaren hemşirelerimiz en ön safta mücadele ediyorlar. Sürecin başında koruyucu ekipmanlara ulaşma konusunda sıkıntılar yaşanıyordu. Aynı zamanda hemşire sayısının az olması nedeniyle de çalışan hemşirelerimizin iş yükünün aşırı artması da problemler arasındaydı. Sağlık Bakanlığı'mıza bu konular ile ilgili raporlarımızı sunduk. Ancak hala koruyucu ekipmanların sınırlı olmasından dolayı problemler yaşıyoruz" diyerek durumlarını aktardı.

Hemşirelerin Kovid-19 testlerinin yapılmasına ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Bulut, "Test uygulamaları hastanelerde farklılık gösteriyor. Hala bir çok hemşire arkadaşımıza test yapılmadığını biliyoruz. Bizim isteğimiz test uygulamasının bir rutine bağlanmasıdır" dedi.

Hemşirelerin ilgilendiği hasta sayılarına ve çalışma saatlerine ilişkin ise Bulut, "Yoğun bakım hemşirelerinin bir günde en fazla 3 hastaya bakabildiğini biliyoruz. Bu salgın sürecine çok hazırlıklı değildik. Bu süreç deneyimli bir hemşirenin yanında ekip arkadaşlarları ve daha az deneyimli hemşirelerle yürütülüyor. Ekiplere daha fazla hemşirenin dahil edilmesi için çalışmalar yapılıyor. Çalışma saatleri 24 saatten fazla olan hemşire arkadaşlarımızın olduğunu biliyoruz. Bu durum bulaş riskinin de artmasına neden oluyor. Sağlık Bakanlığı'mıza sunduğumuz raporlarda hemşirelerin çalışma saatlerinin günde 8 saatle sınırlandırılmasını belirttik" diyerek hemşirelerin sıkıntılarını dile getirdi.

# ulusal kanal # hemşire # thd