Zeynel Bey Türbesi artık yeni yerinde

Batman'ın antik kenti Hasankeyf'te bulunan 550 yıllık Zeynel Bey Türbesi, yeni yerine başarıyla indirildi. Türbenin taşınma ve yerleştirmesinde bir sorun yaşanmaması için türbeye denge cihazı takıldı. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, türbenin yeri yerine yerleştirilmesi törenine video konferans ile katıldı.

Zeynel Bey Türbesi artık yeni yerinde

Zeynel Bey Türbesi artık yeni yerinde.

Zeynel Bey Türbesi'nin özel sistemle Yeni Kültürel Park Alanı'na taşınma işlemi 12 Mayıs'ta yapıldı.

Yaklaşık 16 milyon liraya mal olan projede özel platforma bindirilen türbenin taşınması 360 derece dönebilen tekerlikli yaylı sistemle sağlanmıştı.Bin 150 ton ağırlığındaki türbe, yeni yerine özel yapılan yol ile yaklaşık 4 saat taşınmıştı.

Türbeyi taşıyan 8 adet SPMT taşıyıcısı dün akşam türbenin altından çekildi. Türbenin taşınması ve yerleştirilmesinde bir sorun yaşanmaması için türbeye denge alarmı cihazıda takıldı. Önemli projede Türk ve Hollandalı olmak üzere 44 mühendis görev aldı.

Türbe beton blokla beraber hidrolik krikolar vasıtasıyla yeni yerine indirildi.

Türk firmasında görevli mühendis Mesut Yılmaz, türbenin taşıma ve yerleştirmesinde her hangi bir sorunun yaşanmadığını söyledi.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ile Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Türbenin yeri yerine yerleştirilmesi törenine video konferans bağlantısıyla katıldı.

ulusalkanal.com.tr

# batman # Hasankeyf # Zeynel Bey Türbesi