15 bilim insanından deprem raporu

9 Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi İzmir'i vuran 6.9’luk deprem için ön raporunu hazırladı. Raporda İzmir için “Deprem Bilim Kurulu” oluşturulması önerildi.

15 bilim insanından deprem raporu

Ege Denizi’nde meydana gelen depremin ardından yaralar sarılırken bir yandan da yeni bir afet durumu için alınacak tedbirler bilimsel veriler ışığında tespit ediliyor.

Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi 15 bilim insanının katkısıyla Bayraklı ilçesinde ağır hasara neden olan depreminin ön raporunu hazırladı.

DAUM Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir “toplum olarak deprem konusunda bilinçli davranmamız şart. Bu yüzden de bilimsel veriler ışığında gerekli çalışmaları yapmamız; deprem olmadan önce depremin zararlarını azaltmaya yönelik önlemleri almamız gerekiyor” dedi.

Bilim insanlarının hazırladığı raporda uluslararası ölçekte bir fay yasasının hazırlanması, GPS istasyonlarının sayısının arttırılması ve deniz altındaki diri fayların haritalanması gerektiği belirtildi.

Bilim insanları hem İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne hem de hükümete öneriler yaptı. İzmir’de Jeoloji Dairesi Başkanlığı’nın Türkiye’de ise Jeolojik Araştırmalar Kurumu adı altında yapılanmaya gidilmesi istendi. Raporda ayrıca Türkiye’de Deprem Bili Kurulu’na ihtiyaç duyulduğu vurgulandı.

Toplantıya katılan TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandalcı, Deprem Bilim Kurulu önerisine sıcak yaklaştıklarını; bu konudaki girişim ve gayretleri destekleyeceklerini söyledi.

# deprem # afet # tübitak # daum # Dokuz Eylül Üniversitesi