MHP, parti kurmayı zorlaştıracak teklif hazırlıyor

2020’nin ilk 8 ayında 13 yeni parti kurulması MHP’yi harekete geçirdi. MHP parti kurmayı zorlaştıracak bir kanun teklifi üzerinde çalışıyor. Özel çalışmayı yapan MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız yeni kurulan birçok siyasi partinin “pazarlık partisi” olduğunu söyledi. Bu partilerin demokrasiyi yozlaştırdığını savundu.

MHP, parti kurmayı zorlaştıracak teklif hazırlıyor

Çok sayıda yeni parti kurulması MHP’yi kanun teklifi hazırlığına götürdü.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın kayıtlarına göre Türkiye’de toplam 92 siyasi parti faaliyet gösteriyor. Sadece 2020’nin ilk 8 ayında ise 13 yeni siyasi parti kuruldu.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız yeni partilerin kuruluş sürecindeki kriterleri zorlaştıracak bir teklif için çalışma başlattı. Yıldız, Türkiye’de yeni siyasi parti kurmanın çok kolay olduğunu söyledi. Kanunlara göre 30 kişi İçişleri Bakanlığı'na gerekli belgeleri verince siyasi parti kurulabiliyor. MHP'li Yıldız’a göre 30 kişiyle bir siyasi parti kurmak doğru değil.

Yıldız, çok sayıda partinin seçim süreçlerinde harekete geçen pazarlık partileri olduğunu ifade etti. Bunun demokrasiyi yozlaştırdığını savundu. Bu kapsamda da bunların önüne geçmek için yeni parti kurma şartlarının ele alınması gerektiğini belirtti.

5 bin avukatın bulunduğu illerde 2 bin kişiyle baro kurulmasını sağlayan kanunu hatırlatan Yıldız'a göre, benzer bir formülü siyasi parti kurulumu için de uygulanabilir.

Öte yandan Ak Parti ile MHP, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine uyum için Seçim Kanunu da değiştirmek için çalışma yürütüyor.

Ayrı ayrı devam eden incelemelerde Usulü Çoğunluk Sistemi, Milli Bakiye ile Barajlı ve Barajsız D’Hondt Sistemi masadaki başlıklar arasında yer alıyor.

Çalışmaların teklife dönüşeceği tarih için 1 Ekim’de başlayacak yeni yasama yılı işaret ediliyor.

ulusal.com.tr

# mhp # ak parti # 2020